1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Someriippuvuuteen haetaan harvoin apua – "Haittoja ei vielä välttämättä nähdä tai osata tunnistaa"

Kun sosiaalisen median käyttö on vuosi vuodelta yleistynyt, keskustelu sen aiheuttamista haitoista on vilkastunut. Avokuntoutuksen vastaava työntekijä Petri Nikula toteaa, että hoitoon haetaan kuitenkin vielä harvoin pelkästään sosiaalisen median riippuvuuden takia.

Kotimaan uutiset
Poika hiplaa kännykkää oppitunnin aikana. Kännykkä on hieman pulpetin pöydän alla.
Yle

Rahapeliongelmaan ja sen laajuuteen on kiinnitetty viime vuosina paljon huomiota. Kokkolan Päihdekeskus Portin avokuntoutuksen vastaavan työntekijän Petri Nikulan mukaan tämä on vaikuttanut siihen, että hoitoon on haettu entistä enemmän.

Myös sosiaalisen median riippuvuudesta keskustellaan vilkkaasti.

– Asiasta puhutaan kyllä paljon esimerkiksi mediassa, mutta hoitopuolella asia ei ole tullut kauheasti esiin. Hoitoon tullaan usein vielä muusta syystä, ja siinä yhteydessä tulee esiin, kuinka paljon netissä ja somessa ollaan.

Samansuuntaista kertoo myös A-klinikkasäätiön viestintäjohtaja Aino Majava.

– Jos A-klinikalle asti päätyy, henkilöllä on usein muitakin ongelmia: ylipäätään nettiriippuvuutta tai esimerkiksi päihderiippuvuutta, Majava sanoo.

"Haittoja ei aina tunnisteta"

Nikula arvioi, että hoitoon ei välttämättä osata vielä hakeutua. Ongelmaa ei aina tunnisteta eikä omaa sosiaalisen median käyttämistä pidetä ”vakavana juttuna”.

– Haittoja ei vielä välttämättä nähdä tai osata tunnistaa, Nikula sanoo.

Päihdekeskus Portissa sosiaalisen median riippuvuutta lähdetään hoitamaan samalla tapaa kuin muita toiminnallisia riippuvuuksia. Näitä ovat esimerkiksi rahapeli-, shoppailu- ja seksiriippuvuus.

Liikkeelle lähdetään keskusteluterapiasta, jossa kartoitetaan tilanne.

– Hoito on tietysti aina yksilöllistä. Kuuntelemme hyvin paljon, mikä on asiakkaan toive ja tavoite. Toiminnallisten riippuvuuksien hoidossa käytetään paljon kognitiivista terapiaa, Nikula kertoo.

Some on suunniteltu aktiiviseen käyttöön

Monelle sosiaalisen median käyttö on myönteinen ja hyödyllinen asia. Mikä saa kuitenkin tietyissä tilanteissa koukuttumaan esimerkiksi Facebookiiin, Twitteriin tai esimerkiksi WhatsAppin kaltaisiin pikaviestipalveluihin?

– Sosiaalisuushan on ihmisen perustarve. Olemme kiinnostuneita sekä haluamme ja tarvitsemme tietoa toisistamme, vastaa A-klinikkasäätiön Majava.

Koukuttavuutta lisää jatkuvasti mukana olevat päätelaitteet, jotka esimerkiksi täyttävät aikaa ja tuovat tekemistä käsille. Majava toteaa, että sosiaalisen median sovellukset on suunniteltu niin, että niitä käytettäisiin paljon.

– Esimerkiksi Facebook rahoitetaan mainoksin. Mainostajien näkökulmasta on tärkeää, että ihmiset käyttävät palvelua mahdollisimman paljon sekä suosittelevat sitä toisille.

Niin sosiaalisen median sovellukset kuin esimerkiksi kännykkäpelit muistuttavat olemassa olostaan erilaisilla ilmoituksilla ja merkkiäänillä.

– Ihmisen aivot ehdollistuvat niihin helposti. Ilmoitusääni tai punainen merkkivalo kertoo, että palautetta on tullut – ja usein tämän jälkeen hyvin nopeasti sitten klikataan.