1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Arnold Schwarzenegger Ylen haastattelussa: Terminaattori pelasti naku-uralta – video

Toimintatähti Arnold Schwarzenegger on palannut takaisin läpimurtorooliinsa, Terminaattoriksi. Poliitikkonakin uran tehnyt Iso-Arska näkee Hollywoodin hittitehtaassa yhtäläisyyksiä politiikkaan.

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzeneggeriä haastattelee Jenni-Maarit Koponen. Haastattelu on englanniksi.

Hollywood-tähti Arnold Schwarzenegger on sanojensa mittainen mies, ainakin luvatessaan elokuvissaan, että ”I´ll be back”. Iso-Arskan ura lähti lentoon James Cameronin luomasta Terminator – tuhoaja -elokuvasta vuonna 1984. Kahta ensimmäistä Cameronin menestys-Terminaattoria on seurannut pari vaisummin vastaanotettua jatko-osaa.

Nyt Schwarzenegger on palannut yli 10 vuoden jälkeen ikoniseksi tuhoajarobotiksi. Uusi Terminator Genisys on viides osa elokuvasarjalle ja Iso-Arskan neljäs Terminaattori-elokuva. James Cameronin mielestä Alan Taylorin ohjaama uutuuselokuva on virallinen jatko-osa alkuperäiselokuville. Terminator Genisys -elokuvassa taistellaan jälleen ihmiskunnan hävitykseen tähtääviä koneita vastaan.

Terminaattori on rento ja valmiina edustamaan Ylen haastattelussa Berliinissä. Jättimäisen sikarin Iso-Arska nakkaa pois suustaan juuri ennen haastattelun alkua vitsaillessaan samalla.

Ilman Terminaattoria alun perin kehonrakentajana tunnetun Schwarzeneggerin ura olisi jumittanut vartalon esittelemiseen, uskoo näyttelijä.

– 1984 näyttelin ensimmäistä kertaa Terminaattoria, se oli läpimurtoroolini. Näyttelijänurani meni todella hyvin, mutta kaikki oli kiinni fyysisessä kehityksessäni. Kaikki aikaisemmat roolini riippuivat kehostani ja lihaksistani. Sitten tuli Terminaattori ja siinä on vain yksi kohtaus, jossa olen alasti. Muuten se on koneen näyttelemistä, sen intensiivisyyttä.

”Elokuva-ala toimii kuin politiikka”

Terminaattori sai elokuvauran lisäksi prinsessan ja puoli valtakuntaa. Schwarzenegger nai presidentti John F. Kennedyn siskontyttären ja puski Kalifornian kuvernööriksi. Jäätyään pois politiikasta Schwarzenegger palasi elokuvasarjoihin, joilla Hollywood yrittää tahkota rahaa.

Iso-Arska lämpimissä tunnelmissa. Kuva: Jenni-Maarit Koponen / Yle

– Elokuva-ala toimii kuin politiikka. Nimen tunnistaminen on tärkeintä. Tuttu nimi on mieluisa ihmisille äänestäessä ja elokuviin mennessä. Kyse on tuttuudesta. Tästä syystä yritysmaailma hallitsee elokuvastudioita tänä päivänä yksilöiden sijaan. Rahaa täytyy saada.

Iso-Arska palaa pian myös toiseen vanhaan nimirooliinsa, barbaarisoturiksi Conaniksi. Tuttujen tuotteiden lisäksi näyttelijä on tehnyt välissä myös pienen budjetin elokuvia, kuten juuri julkaistun zombiedraaman Maggien

Pelkällä Schwarzeneggerin nimellä elokuvia ei enää myydä. Vanhuus ei kuitenkaan kolota 67-vuotiasta toimintasankaria, sisältä hän on yhtä rautainen kuin Terminaattorikin.

– Olen tehnyt itse toimintaosuudet. En koskaan väsy. Se oli samanlaista kuin 30 vuotta sitten. Siksi elokuvan repliikkini ”vanha, mutta ei vanhentunut” on niin sopiva.

Kädestä syövä Terminaattori muiskauttaa vielä lopuksi toimittajaa poskelle.