Tutkijat kesyttivät oikukkaan pakurin – keinoviljelystä luvassa valtavat markkinat

Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa kehitetyt pakurikäävän siirrosteet eli pakuriympit ovat tutkimuksen täysosuma. Puihin keinotekoisesti istutetut ympit ovat lähteneet koetiloilla kasvuun. Pakurin viljely avaa huikeat vientinäkymät muun muassa Kauko-Itään.

Pakurikääpä voidaan irrottaa kokonaan puusta tai siitä voidaan niin sanotusti lypsää palasia, jotka kuivatetaan. Kuva: Yle / Kati Jurkko

Ovet pakurikäävän kasvattamiselle ovat avoinna. Tutkijat ovat onnistuneesti istuttaneet Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa kehitetyn pakurikannan puihin.

Pakurin kasvatusta kokeiltiin parillasadalla koetilalla ympäri Suomea. Koivuihin istutetut, sienirihmastoilla päällystetyt puutapit ovat tartuttaneet puihin juuri yliopiston pakuria - asia on varmistettu DNA-tutkimuksissa.

– Kyllä ketju on saatu varmistettua. Meillä on myös lisää pakurikantoja, on lepästä, pihlajasta ja haavasta, kertoo professori Ari Pappinen Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnasta.

Tulos tarkoittaa sitä, että pakurin ympärille on mahdollista rakentaa todellinen tuotantoketju viljelystä jalostukseen ja aina ulkomaan vientiin saakka.Pakuri on haluttu tuote muun muassa Japanissa. Ostajia riittäisi muualtakin.

Kyselyjä on tullut esimerkiksi Koreasta.

Ari Pappinen

– Kyselyjä on tullut esimerkiksi Koreasta. Ongelma on, että vientiä varten pakuria tarvitaan todella suuria määriä, kuvaillee Pappinen.

Vielä ei myöskään ole tiedossa se, kuinka monta vuotta istutetun pakurin on kasvettava puun kyljessä, ennen kuin siitä saatava niin sanottu sato on hyödynnettävissä.

Päänavaus arvosienien kasvatukseen?

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen ympärille on kehittynyt joukko toimijoita, jotka toivovat pakurista elinkeinoa. Mukana on runsaasti metsänomistajia eli potentiaalisia viljelijöitä, mutta myös pakurin jatkojalostajia. Joillekin heistä pakurista syntyy jo liikevaihtoa.

Yliopisto onkin hakemassa rahoitusta jatkohankkeille, jossa tuetaan nimenomaan yritystoimintaa.

Pakuria on vanhastaan käytetty muun muassa syövän ja tulehdusten ehkäisyssä. Kuivatun pakurijauheen hinta on satoja euroja kilolta.

Luonnossa pakuri ei suinkaan tartu joka puuhun, joten sen keinotekoinen kasvatus on melkoinen saavutus. Kun yksi oikukas luonnontuote saadaan kasvamaan sen omassa luonnonympäristössään, voi se tietää lisää uutisia, vai voiko?

– Ehkä tässä on jalostusarvoa arvosieniin, sanailee professori Ari Pappinen arvoituksellisesti.