Inger-Mari Aikiolle kolmivuotinen taiteilija-apuraha Taiteen edistämiskeskukselta

Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt saamelaiskirjailija Inger-Mari Aikiolle kolmivuotisen kirjailija-apurahan. Apurahojen jaossa pyrittiin siihen, että eri kirjallisuudenlajit ovat monipuolisesti edustettuina. Kirjailija itse iloitsee eikä olisi uskonut todeksi apurahan saantia.

Kotimaa
Inger-Mari Aikio
Vesa Toppari / Yle

Taiteen edistämiskeskuksen kirjallisuustoimikunta on torstaina jakanut vuonna 2016 alkavat taiteilija-apurahat. Saamelaiskirjailija Inger-Mari Aikio sai kirjallisuusapurahaa kolmeksi vuodeksi.

– Oi joi joi! Uskomaton tunne, kuvailee Aikio.

– En alussa aikonut edes aluksi hakeakaan. Viime vuonna sain Taikelta myös apurahaa. Ajattelin, etteivät ne kuitenkaan enää anna. Minun yhteistyökumppanini Miro Mantere pakotti minut hakemaan, kiitokset kun pakotti.

Aikion yhteistyökumppanille Miro Mantereelle myönnettiin myös puolen vuoden musiikkialan apuraha.

Apurahojen jaossa pyrittiin siihen, että eri kirjallisuudenlajit ovat monipuolisesti edustettuina. Kirjailijoiden hakemusmäärä kasvoi tänä vuonna melkein neljänneksellä ja kääntäjien noin 15 prosentilla edellisestä vuodesta. Kirjallisuustoimikunta sai kaikkiaan 373 hakemusta, joista joka kahdeksas hakija sai apurahan. Apurahan sai 41 kirjailijaa ja yhdeksän suomentajaa.