1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pajalan Kaunisvaaran malmikaivosta kaupataan netissä – tosin vitsimielessä

Ruotsin internetin kirpputorisivuilla tarjotaan myytäväksi konkurssiin menneen kaivosyhtiö Northlandin Pajalan Kaunisvaaran kaivosta. Hinnaksi "erinomaiselle liiketoimintatilaisuudelle" on laitettu 1,5 miljardia kruunua.

Kaunisvaaran kaivos Kuva: Yle

Pohjois-Ruotsin Pajalan malmikaivosta kaupataan nyt netissä. Myyjällä tosin ei ole ainakaan mitään virallista tekemistä konkurssin tehneen kaivosyhtiö Northlandin tai sen konkurssipesän kanssa.

Nettikirpputorisivusto Blocketissa julkaistiin myöhään torstai-iltana ilmoitus (siirryt toiseen palveluun) osastolla "yritystoimintaa ja liiketoimintamahdollisuuksia", jossa kaupiteltiin Pajalan Kaunisvaaran kaivosta.

Ilmoitukseen merkitty hinta oli lähes sata miljoonaa kruunua, mutta tekstiosassa kaivoksen kerrottiin vaihtavan omistajaa noin puolellatoista miljardilla.

Todellisuudessa ilmoitus on jätetty pilailumielessä. Kaivosyhtiöllä tai sen konkurssipesällä ei ole ilmoituksen kanssa mitään tekemistä, vakuutetaan konkurssipesää hoitavasta asianajotoimisto Kaidingista.

Ilmoittaja on kuitenkin oikeilla jäljillä: Kaivosyhtiön konkurssipesä on kertonut tavoitteena olevan, että kaivokselle löydettäisiin ostaja jatkamaan sen toimintaa.

"Ainutlaatuinen tilaisuus rahantekoon"

Ilmoituksen tekijä kuvailee runollisesti Kaunisvaaran kesken jääneen rautamalmikaivoksen mahdollisuuksia.

– Malmin hinnasta huolimatta tässä on kullan arvoinen tilaisuus hankkia ikioma malmitehdas. Kuvittele, miten nouset aamulla parakista, otat kupin höyryävää kahvia ja katselet, kuinka oma rikastuslaitoksesi syytää mustaa kultaa jalkojesi juureen. Kuvaamaton tunne, tuntemattomana pysyttelevä ilmoittaja maalailee.

Hän kertoo jättäneensä ilmoituksen ihan vain pilamielessä: "tuodakseen vähän valoa pimeyteen". Toisaalta hän toivoo ilmoituksen pistävän vauhtia konkurssipesään, jotta kaivoksen toiminta voisi jatkua uuden omistajan ansiosta.

– Mistä sitä tietää, ehkä joku riittävän varakas tyyppi näkee ilmoituksen ja toteaa, että "tuon minä haluan", ilmoittaja perustelee.

Northlandin kaivostoiminta ajautui konkurssiin viime vuoden lopulla. Pajalan Kaunisvaaran lisäksi yhtiö rautakaivosta myös Suomen puolelle, Kolarin Hannukaiseen.

Hannukaisen kaivoshankkeelle on löytynyt ostaja Suomesta – tosin ei tiettävästi nettikirpputorin kautta. Kaivoshanketta jatkaa Hannukainen mining Oy.

26.6. klo 11:46 Lisätty ilmoituksen jättäjän kommentti ja perusteluja. Korjattu miljoonat miljardiksi.