Hyppää sisältöön

Geomari paljastaa merenpohjien savet ja kalliot – tulossa ainutlaatuinen karttakirja

Saaristomerellä liikkuva tutkimusalus Geomari pyrkii tänä vuonna luotaamaan yli tuhat kilometriä merenpohjaa. Työn alla on lajissaan ensimmäinen vedenalaista luontoa esittelevä karttakirja.

Geologian tutkimuskeskus kartoittaa jälleen Saaristomeren pohjaa muutaman vuoden tauon jälkeen. Tutkimustuloksia hyödynnetään muun muassa laivaväylien ruoppauksessa ja tuulipuistojen perustamisessa merialueille.

Geologi Kimmo Alvi uskoo, että luotaustyöstä on hyötyä jokaiselle.

– Teemme tätä työtä monenlaisiin yhteiskunnan tarpeisiin. Kaikenlainen merenpohjan käyttö on lisääntynyt, joten rakentamisen avuksi on oltava tietoa, sanoo Alvi.

Tutkimusaluksen työn tuloksena saadaan täsmällistä tietoa pohjan geologisesta rakenteesta esimerkiksi laivaväylien ruoppaamisen tueksi.

– Normaalia vesilläliikkujaa hyödyttää tietysti se, että laivaväylistä ja veneilyväylistä on täsmällistä tietoa. Tutkimustyötämme tarvitaan myös jos vaikkapa tuulipuistoa suunnitellaan merialueelle, kertoo Alvi.

Geomari luotaa jopa 1 300 kilometriä merenpohjaa vuodessa

Sen verran mukavaa hommaa tämä on, että tätä mielellään jatkaisi vaikka kauankin.

Kimmo Alvi

Kesäkuun viimeisellä viikolla 20-metrinen tutkimusalus Geomari on liikkunut Korppoossa ja Seilin saaren tuntumassa. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Geomari -alus tekee luotaustyötä Rauman edustalla.

Geologian tutkimuskeskuksen tavoitteena on tänä vuonna luodata 1 000–1 300 kilometriä koko Suomen vesillä.

– Ei tämä työ tekemällä lopu. Sen verran mukavaa hommaa tämä on, että tätä mielellään jatkaisi vaikka kauankin, myhäilee Alvi.

Ainutlaatuinen karttakirja vedenalaisesta luonnosta tulossa

Geologian tutkimuskeskuksen tarkoituksena on kerätä viimeiset luotaustiedot ensi vuoden lopulla ilmestyvää VELMU-Atlas -karttakirjaa varten.

Lajissaan ensimmäisessä kirjassa esitellään muun muassa eri kasvi- ja eläinlajien levinneisyyttä sekä muuta tietoa Suomen rannikon ja Itämeren vedenalaisesta luonnosta.

.
.