Joensuulainen auttaja Nepalin tuhosta: "Monet eivät voi uskoa, että joku muistaa heitä"

Maanjäristyksen runtelemassa Nepalissa miljoonat lapset jäävät ilman koulutusta. Johanna Kurjen tehtävänä oli auttaa lapsia ja opettajia elämään normaalia kouluarkea. Vaikeakulkuisessa Nepalissa kaikkiin kyliin ei mene edes tietä.

Kotimaa
Johanna Kurki.
Lotta Jokinen / Yle

Huhtikuussa köyhää Nepalia koetteli maanjäristys, joka jälkijäristyksineen aiheutti tuhansien ihmisten kuoleman ja jätti monet kodittomiksi.

Pääkaupunki Kathmandu on alkanut toipua sitä kohdanneesta onnettomuudesta, mutta pienissä vuoristokylissä ollaan yhä edelleen avuntarpeessa.

Yksi auttajista on joensuulainen erityisopettaja Johanna Kurki, joka vietti viisi viikkoa Nepalissa Kirkon Ulkomaanavun avustustyöntekijänä.

Kaksi miljoonaa lasta ilman koulutusta

Kurjen mukaan jo ennen järistyksiä noin miljoona lasta oli ilman koulutusta. Maanjäristysten jälkeen luku on kaksinkertaistunut.

Kirkon Ulkomaanavun tavoitteena on rakentaa Nepaliin noin 250 väliaikaista koulua. Johanna Kurjen tehtävänä oli huolehtia oppimateriaalien viemisestä kouluihin sekä ohjeistaa opettajat käyttämään niitä.

– Käytännössä työ on paljon logistiikkaa, kertoo Kurki.

Suomessa voin tilata lapsille materiaaleja suoraan netistä. Nepalissa kaikkiin avustettaviin kyliin ei mene edes tietä.

Johanna Kurki

Vuoristoinen Nepal

Yksi suurimmista vaikeuksista Johanna Kurjen työssä Nepalissa oli saada tavarat paikasta toiseen. Suurilla kriisialueilla on paljon avustustyöntekijöitä ja rekkojen hankkiminen materiaaleille oli työn ja tuskan takana.

Myös syrjäinen ja vuoristoinen Nepal asettaa omat vaikeutensa.

– Suomessa voin tilata lapsille materiaaleja suoraan netistä. Nepalissa kaikkiin avustettaviin kyliin ei mene edes tietä, naurahtaa Kurki.

Nälänhädän uhka vielä olemassa

Nepalissa on juuri alkamassa sadekausi. Tämä tarkoittaa sitä, että maanvyörymien uhka lisääntyy ja monet tieyhteydet voivat katketa. Niinpä ruuan saatavuus teiden päässä oleviin kyliin vaarantuu.

Nälänhätä saattaa uhata perheitä yhä edelleen.

Johanna Kurki

– Nälänhätä saattaa uhata perheitä yhä edelleen, Johanna Kurki kertoo.

Avustustyöntekijänä monessa maassa

Johanna Kurki on ollut Nepalissa aiemminkin, 17 vuotta sitten vapaaehtoisena lastensuojelujärjestössä. Lisäksi hän on tehnyt vapaaehtoistöitä muuallakin, muun muassa Mosambikissa ja Tansaniassa.

– Kaikista kriiseistä Nepal on minulle henkilökohtaisin, sillä minulla on siellä tuttuja ja ystäviä.

Kurki kertoo olevansa iloinen työstään, jota tekee. Työssä parasta on, että tulokset ovat suoraan nähtävissä. Ihmiset ovat myös kiitollisia siitä tuesta, mitä saavat.

– Monet eivät voi uskoa, että joku muistaa heitä.