1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kurkista Suviseuroille: Hengellisellä juhlalla on monenlaiset kasvot

Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma Suviseurat herättää joka vuosi hämmästystä mittasuhteillaan: 75 000 seuravierasta, 40 seurapuhetta ja 400 000 jäätelöä. Vanhoillislestadiolainen yhteisö on kokoontunut kesäjuhlaansa tällä kertaa Vaasaan, Söderfjärdenin peltoaukiolle.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Suviseurat on lestadiolaisperheiden lapsille vuoden toinen kohokohta.Toinen on joulu. Hausjärveläinen Markus Hintsala on kulkenut vauvasta lähtien Suviseroilla, yhtään kertaa ei ole jäänyt väliin. Myös puoliso Iida on ollut pienestä pitäen mukana.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Nyt Markus ja Iida osallistuvat seuroihin omien lastensa kanssa. Liikkumista seura-alueella on mietitty tarkkaan. Tuplavaunuja täydentää kätevä vedettävä kärry.

Hintsalat ovat jo panneet merkille, että Söderfjärden on tuulinen paikka. He tulivat paikalle torstaina kun aurinko jo paistoi, mutta keskiviikon ja torstaiyön kaatosateiden jäljet ovat vielä näkyvissä.  Hintsalat iloitsevat siitä, että onnistuivat saamaan vaunulleen hyvän ja kuivan paikan. Se helpottaa käytännön elämää pienten lasten kanssa.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Neljännesmiljoona kahvikuppia, 400 000 jäätelöä... Kun seuravieraita on jopa 75 000, tarvitaan ruumiin ravintoa käsittämättömän paljon.
Ravintolakatoksessa häärii "kymppinä" Minna Tiikkainen. Hänen vastuullaan ovat ruokintapisteet 12 - 37.

Tiikkainen tekee pitkää päivää "yhdessä vuorossa". Hän huolehtii siitä, että ruuan jakelijat hoitavat hommansa ja että ruokaa on koko ajan tarjolla. Tärkeää on huolehtia myös siitä, että hygieniataso säilyy. Perjantaina aamupuuron aikaan väkeä on ruokittavansa jonoksi asti. Tehokkuus, jolla koko ruokahuolto hoidetaan, herättää kunnioitusta.

– Tämä ei ole vielä mitään. Avajaisten jälkeen lounasaikana väkeä on mustanaan, tietää Minna Tiikkainen edellisvuosien kokemuksesta.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

**Harjoitus tekee mestarin, myös lipunnostossa. **Yksi Suviseurojen h-hetkistä on avajaispäivänä, kun pääkentän salkoihin nostetaan liput. Vanhoillislestadiolaiset tekevät lähetystyötä 19 maassa.

Suunnitelman mukaan lippujen pitäisi nousta ylös aaltomaisesti. Lippusalkoalueelle köyttä virittävä järjestysmies paljastaa, että kenraaliharjoituksessa ei aivan onnistunut. Tuuli oli liian kova. Kun tärkeä hetki koittaa, tuuli tyyntyy ja seurakansa nousee seuraamaan lipunnostoa virttä veisaten.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Talkoot suviseurakaupungin rakentamiseksi alkoivat toukokuun alussa. Takana on noin 10 000 talkootyövuoroa. Lisäksi seurojen aikana tehdään saman verran työvuoroja. Työvuoroja välittää Suviseurojen oma työvoimatoimisto. Vastuun järjestelyistä on kantanut Vaasan seudun Rauhanyhdistys lähialueen Rauhanyhdistysten tuella.

Mikä antaa voimia Jumalan valtakunnan työssä?

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Tätä pohti Suviseurojen avajaisissa Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Viljo Juntunen. Juntusen mukaan voimia antaa "rakkaus Häntä kohtaan, joka on ensin rakastanut meitä ja antanut meille hyvyyttä".

Moni talkoolainen vastaa samaan kysymykseen vähän toisin sanoin, mutta ehkä samaa tarkoittaen: On hienoa tehdä porukalla hommia ja tutustua uusiin ihmisiin.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

**Söderfjärdenin peltoaukea on kuin luotu Suviseuroja varten. **Söderfjärden syntyi meteoriitin iskeytyessä maahan 520 miljoonaa vuotta sitten.

Seurojen aatonaattona, juuri kun suuri osa seurakansasta oli vaunuineen saapumassa paikalle, taivas repesi. Keskiviikon ja seuraavan yön aikana vettä tuli Vaasan seudulla saman verran kuin yleensä kuukaudessa.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

– Se oli kuin kenraaliharjoitus tälle organisaatiolle ja me selvisimme siitä, sanoo Suviseurojen päätoimikunnan puheenjohtaja Tuomas Linna. Hän kiittää Sundomin kylän väkeä. Traktoreita ja mönkijöitä saatiin apuun. Vaunut saatiin vedettyä paikoilleen.

– Nyt on juhlan aika. Tätä seurakansa on odottanut koko vuoden ja tämän eteen on tehty työtä monta vuotta. Tänne kokoonnutaan pääsanoman äärelle, syntien anteeksiantamuksen äärelle.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle