Porovahti auttaa ongelmaporojen kanssa Rovaniemellä

Viime kesän kokemusten perusteella porovahtitoiminta jatkuu myös tänä vuonna Rovaniemellä. Porovahtitoiminta on alkanut kesäkuun alussa ja jatkuu vuoden loppuun saakka. Porovahti ottaa vastaan rovaniemeläisten ilmoituksia ongelmaporoista ja välittää tiedon niistä poromiehille.

poro
Poroja pellolla
Nimettömänä pysyvän porovahdin haastattelu ja kuva: Raimo Torikka / Yle

Porovahtitoiminta alkoi Rovaniemellä ensimmäistä kertaa kesällä 2014 kokeiluluontoisesti. Kokemukset olivat hyvät joten porovahtitoimintaa on saanut jatkoa. Tänä kesänä porovahti on aloittanut kesäkuun alussa päivystää puhelinta.

Paliskuntain yhdistyksen mukaan viime kesänä testattu porovahti-puhelinpäivystys osoittautui onnistuneeksi. Myös poromiesten puolelta tuli kiitosta porovahdille. Porovahti on tänä vuonna käytettävissä Rovaniemen taajama-alueella vuoden loppuun.

Porovahtitoimintaa rahoittavat paliskunnat. Porovahti ottaa rovaniemeläisten soittoja vastaan ja välittää viestin ongelmaporoista poromiehille.

Porovahti päivystää

Porovahti päivystää arkipäivisin klo 8–16 välillä, numerossa 040 182 5851. Porovahdille voi soittaa, kun havaitaan porojen aiheuttavan vahinkoa pihoilla ja viljelyksillä tai käyttäytyy uhkaavasti.

Porovahdille on tehty nyt myös oma ilmoitus- ja palautesivu Facebookkiin. Porovahdit toimivat anonyymisti. Heidän nimiään ei haluta julkisuuteen, koska porovahtien yksityisyys halutaan turvat ja ilmoitussoitot halutaan vain viralliseen porovahdin numeroon.

- Alkukesä on mennyt ihan mukavasti. Viikoittain tulee soittoja, mutta ei ihan päivittäin. Saa kuitenkin puheluihin vastata ja päivystää soittoja, kertoo kesäkuun porovahtina toiminut nuori mies.

- Soittajat ovat olleet rauhallisia eikä aggressiivisia soittajia ole ollut. Ovat olleet ymmärtäväisiä, lisää nuori porovahti.

Porovahdin päivystysnumero löytyy useasta paikasta.

- No porovahdin puhelinnumero löytyy Uudesta Rovaniemestä ja Facebookissa on myös sivu josta löytyy porovahdin puhelinnumero. Soittamalla minuun saa parhaiten yhteyden, opastaa porovahti.

Porovahdille on tänä kesänä tehty myös Facebookiin oma sivu.

- Kyllä ilmoituksen voi sinne myös tehdä. Sinne voi myös kommentoida kokemuksista. Kuinka tyytyväinen on porovahdin työhän ja toimintaan. Se on yksi linkeistä mikä haluttiin tehdä, että porovahdin saa kiinni, kertoo kesäkuun porovahti.

Porovahti kuuntelee ja neuvoo

Porovahti ottaa ilmoittajan yhteystiedot ja opastaa kuinka kannattaa toimia ja välittää ongelmaporoista tiedon alueen paliskunnalle. Heidän tehtävänsä on huolehtia haittaa aiheuttavat porot pois pihoilta ja viljelyksiltä.

- Aivan minä en lähde hätistelemään tai ajamaan poroja pois. Minun tehtävä on ottaa vastaan tieto tilanteesta ja selvittää, että voiko soittaja hätistellä porot pois. Jos porot tulevat toistuvasti paikalle niin sitten ilmoitetaan poromiehille, jotka tulevat hoitamaan porot pois.