Kesäteatterissa näkee lavalla yhä useammin ammattilaisia

Ammattilaiskesäteatterit ovat nousemassa harrastajateattereiden rinnalle Keski-Suomessa. Vapaaehtoisvoimin toimivat harrastajateatterit eivät koe ammattilaisia uhkana, mutta kilpailu katsojista on silti arkipäivää.

Vaikka katsomossa saisikin istua kuivin jaloin, sadesäällä ei kesäteatteri täyty. Kuvassa Kartano Kievarin katettu katsomo Äänekoskella. Kuva: Jani Ilola / Yle

Vaikka ammattilaisista koostuvat kesäteatterit nousevat harrastajateattereiden rinnalle. Vapaaehtoisvoimin toimivat teatterit eivät koe ammattilasia uhkana. Kilpailu kesäteattereiden kesken on kuitenkin Keski-Suomessa kovaa ja katsojista käydään kilpailua.

Ammattilaisista koostuva Uuden Iloisen Teatterin ensi-ilta Kartanon Kievarin kesäteatterissa nähtiin viikonloppuna Äänekoskella. Näytelmässä nähdään muun muassa Jussi Lampi, Puntti Valtonen ja Sari Siikander. Kaikki muutkin esityksen näyttelijät ovat palkollisia ammattilaisia.

Sari Siikander. Kuva: Jani Ilola / Yle

Ammattilaisten saaminen kesänäytelmään oli tänä vuonna helppoa.

– Mä olen ollut tarkka, etten ole kesiäni myynyt. Mutta nyt kun tuli UIT:lle tilaisuus laajentaa kesäteatterin puolelle ja nyt oli myös sellainen porukka kasassa, että en voinut sanoa ei, toteaa kesäteatterikesän valinnut näyttelijä Sari Siikander.

Katsoja ratkaisee kenen katsomoon istuu

Koostui lavalla näyttelevä joukko sitten ammattilaisista tai harrastajista, itse näytelmä ratkaisee ja katsoja tekee oman valintansa.

– Katsoja ratkaisee meneekö hän katsomaan niitä televisiosta tuttuja vai kannattaako hän harrastajateatteria, joka on vapaaehtoisvoimin pyörivä. Kertoohan sekin jotain kilpailusta, että ammattilaiset mainostaa hirveän voimapitoisesti ja käyttävät rahaa siihen, mihinkä ei harrastajateatterilla ole varaa, toteaa Venekosken kesäteatterin näyttelijä Jari Ihalainen. 

Uuden Iloisen Teatterin teatterijohtaja Timo Kärkkäinen ymmärtää eron ammattilaisten ja harrastajien välillä.

– Ymmärrän sen, ettei ole varaa mainostaa ja se on niin, ettei kaikki ole samalla viivalla. Mutta harrastajateatteri on riemukas ja mahtava asia ja sitä pitää mennä katsomaan ihan eri silmin sitten kun ammattilaisteatteria, Kärkkäinen sanoo.

Jussi Lampi ja Puntti Valtonen harjoittelevat ensi-iltaa varten Kartanon Kievarin kesäteatterin lavalla. Kuva: Jani Ilola / Yle

Kultaketjut jäävät kotiin

Ammattilaiset ovat tervetulleita maakunnan kesäteatteritarjontaan.

– Ei meillä mitään pahaa sanottavaa ole. Hyvä, että tulevat ja tekevät ja touhuavat, kunhan pitävät sen mielessä, että ei kultaketjut kaulassa tulla tänne. Sittenhän sen näkee miten vetävät, kun tulevat tänne, Ihalainen sanoo.

– Me jätetään kultaketjut kotiin. Mutta kun meille tulee sellaisiakin katsojia, jotka eivät ole ennen teatterissa käyneet ja sitten kun he saavat täältä hyvän kokemuksen ja näkevät, että jaa, Venekoskellakin on tuollainen näytelmä, niin he menevät sinnekin ja niin hyvä ruokkii hyvää, vastaa Kärkkäinen.

_Teatteriväkeä haastatteli Yle Keski-Suomelle toimittaja Leena Petman. _