1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomeen virtaa ennätysmäärä turvapaikanhakijoita – vastaanottokeskukset natisevat liitoksistaan

Turvapaikanhakijoita virtaa Suomeen nyt ennätystahtia. Vastaanottokeskukset ympäri maata alkavat olla tupaten täynnä. Eniten turvapaikanhakijoita tulee Helsinkiin, mistä turvapaikanhakijoita joudutaan siirtämään tilan puutteessa bussilasteittain muualle Suomeen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomen vastaanottokeskuksissa on ollut kiireinen kevät ja monet keskuksista ovat tällä hetkellä tupaten täynnä. Esimerkiksi Helsingin vastaanottokeskuksen toimipisteissä on ollut tunkua koko alkuvuoden ja nyt petipaikoista on jo huutava pula. Turvapaikanhakijoita joudutaankin siirtämään viikoittain pääkaupungista muualle maahan.

– Meidän sänkypaikat eivät enää riitä, vaan on jouduttu käyttämään jo lattioita ja lastenhuoneita majoitukseen. Seuraava toimenpide on se, että hakijoita siirretään busseilla muualle. Esimerkiksi eilen meiltä lähti bussilastillinen hakijoita Joutsenon vastaanottokeskukseen Lappeenrantaan, sanoo johtaja Leena Markkanen Helsingin vastaanottokeskuksesta.

Poliisi ei Helsingissä ehdi kuulemaan turvapaikanhakijoita

Helsingissä poliisi pyrkii rekisteröimään tulijat, mutta ei ehdi kuulemaan kaikkia turvapaikanhakijoita. Kuuleminen on jouduttu järjestämään maakunnissa. 

Suuntaus on sama koko maassa. Joutsenossa on vielä vapaita paikkoja, mutta hiljalleen tilat alkavat täyttyä sielläkin.

– Varsinkin loppukevään ja alkukesän aikana on tullut selvästi aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita. Ympäri Suomen alkavat paikat olemaan täynnä, sanoo Joutsenon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen.

Eniten tulijoita Somaliasta ja Irakista

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvu johtuu maailmalla yhtä aikaa vellovista kriiseistä. Eniten turvapaikanhakijoita tulee Suomeen Irakista ja Somaliasta.

– Voi sanoa, että nyt on oikein ruuhka päällä. Toukokuussa oli jo yli 500 turvapaikanhakijaa, mikä on Suomen historian kärkilukuja. Kesäkuussa ollaan saavutettu 200 hakijan viikkotaso. Tämä on hyvin poikkeuksellista, sanoo tulosalueen johtaja Juha Similä Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.

Kasvava virta tuo Suomeen lisää työpaikkoja

Kapasiteettia on pyritty kasvattamaan tarpeen edessä. Esimerkiksi viime vuoden marraskuussa suljettu vastaanottokeskus avataan jälleen Punkalaitumella Pirkanmaalla. Lisäksi monessa keskuksessa paikkamääriä on nostettu maksimiin, mikä tarkoittaa myös lisää työpaikkoja maakuntiin.

– Tällainen toiminta luo taloudellista toimeliaisuutta varsinkin pienemmille paikkakunnille, joissa jo 10–15 työpaikan lisäys on jo merkittävä, sanoo vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta.