Suomalaisten huippu-urheilijoiden voimamusiikki – kuka kuuntelee Cheekiä, ketä tsemppaa Eminem?

Yle Uutiset kysyi suomalaisilta huippu-urheilijoilta, mistä musiikista he saavat voimaa, energiaa ja tsemppiä treeneissä ja kilpailutapahtumissa ja mikä merkitys musiikilla on. Mitä kuuntelevat esimerkiksi ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, koripalloilija Sasu Salin ja lumilautailija Enni Rukajärvi?

urheilu
Kuvakollaasi Kaisa Mäkäräisestä ja muusikko Elastisesta.
Mikko Stig / Lehtikuva, Sergei Chirikov / EPA

Eminem, Black Sabbath ja Elastinen. Siinä esimerkkejä suomalaisten huippu-urheilijoiden voimamusiikista.

Yle Uutiset kysyi suomalaisurheilijoilta, mitkä ovat heidän parhaita voimakappaleitaan treeneissä ja kilpailutapahtumissa, eli mistä he saavat voimaa, energiaa ja tsemppiä, ja auttavatko jotkin kappaleet heitä keskittymään.

Kysyimme myös, mikä merkitys musiikilla on heille tästä näkökulmasta.

Neziri: Adrenaliinia pumppaavat kappaleet auttavat keskittymään

Nooralotta Neziri Tampereen Eliittikisoissa 25.8. 2013
Nooralotta Neziri Yle

Pika-aituri Nooralotta Nezirillä voimakappaleet vaihtuvat tiuhaan tahtiin ja tsemppibiisi riippuu myös mielentilasta. Aggressiivisempana päivänä musiikki on raskaampaa ja rennolla fiiliksellä taas tanssimusiikkia. Joskus taas musiikiksi valikoituu rap tai rnb.

– Yksi vakkari pidemmän aikaa on ollut Eminemin Lose yourself.

Musiikin avulla hän pyrkii luomaan itselleen hyvän ja keskittyneen olotilan. Neziri kertoo kuuntelevansa musiikkia kaikkialla, mutta ennen kaikkea se toimii kilpailuverryttelyssä, jolloin haetaan fiilistä kilpailusuoritukseen.

Neziri pohtii, että parhaat keskittymisbiisit kisoissa ovat ehkä juuri adrenaliinia pumppaavat biisit.

Lose yourself on hyvä esimerkki juuri tällaisesta biisistä: tämä kerta voi olla juuri se kerta, kun onnistun.

Hän huomauttaa, että juuri ennen starttia ei musiikkia saa kuunnella eikä hän niin haluaisi tehdäkään.

Salin: Voimabiisi soi lujalla autossa ennen peliä

Sasu Salin.
Sasu SalinEPA

Koripalloilija Sasu Salinille tsemppikappaleina toimivat tällä hetkellä ennen kaikkea Elastisen Eteen ja ylös ja Linkin Parkin & Jay Z:n Numb/Encore.

– Yleensä olen kuunnellut Numb/Encorea aika lujalla esimerkiksi autossa peliin mennessä ja Eteen ja ylös -kappaletta olen tykännyt soitella itse treenaillessa. Ei kesken koristreenien vaan muuten harjoitellessa.

Minulle riittää se, että olen aikaisemmin saanut kuunnella sen oman biisin ja saanut siitä hyvän fiiliksen.

Sasu Salin

Salin saa voimabiisistä eli usein Numb/Encoresta hyvää fiilistä peliin mennessä, mutta paikan päällä hallilla ennen peliä hän ei enää musiikkia kuuntele.

– Jotkut tykkäävät vielä kopissakin kuunnella musiikkia kuulokkeilla, mutta itse menen aika nopeasti jo heittelemään. Minulle riittää se, että olen aikaisemmin saanut kuunnella sen oman biisin ja saanut siitä hyvän fiiliksen, ja pelipaikalla voi vain keskittyä peliin.

Rukajärvi: Musiikilla voi vaikuttaa paljon mielentilaan

Enni Rukajärvi Aamu-tv:n vieraana
Enni RukajärviYle

Lumilautailija Enni Rukajärvelle musiikilla on iso merkitys harjoittelussa ja kilpailuissa, koska sillä pystyy vaikuttamaan tarvittaessa paljon mielentilaan ja fiilikseen.

Hän on löytänyt toimivia voimabiisejä useilta bändeiltä, esimerkiksi Black Sabbathilta, Social Distortionilta ja Misfitsiltä.

– Yksittäisistä biiseistä monesti toimii esimerkiksi The Murder City Devilsin I drink the wine.

Muuten vain laskiessa Rukajärvi kuuntelee esimerkiksi suomalaisia punk- ja rockyhtyeitä sekä Ramonesia, Led Zeppeliniä ja Graveyardia.

Hyviä keskittymis- ja rauhoittumiskappaleita ovat hänen mielestään esimerkiksi Bob Dylanin Changing of the guards ja muut kyseisen artistin ja Neil Youngin kappaleet. Niitä hän kuuntelee esimerkiksi kisoissa ja kuvauksissa silloin, kun häntä jännittää.

Tatli: Räpillä saa toisen vaihteen päälle

Richar Abril väistää Edis Tatlin iskua MM-ottelussa.
Edis TatliTomi Hänninen

Nyrkkeilijä Edis Tatlin mukaan musiikin soidessa täysillä saa treeneissä tai otteluiltoina hyvän fiiliksen, mutta erityisen suurta merkitystä sillä ei ole. Nyrkkeilytreeneissä hän ei juurikaan kuuntele musiikkia, lähinnä välillä alkulämmittelyissä ja silloin soi räppi.

– Räppi on se juttu, jolla saa toisen vaihteen päälle, jos sellaista tarvitsee.

Kovissa nyrkkeilytreeneissä on keskityttävä tekemiseen eikä musiikkiin. Musiikki on Tatlille tärkeämpi lenkeillä, jolloin sitä on oltava aina korvissa. Lenkilläkin hän kuuntelee räppiä, esimerkiksi 50 Centin ja Jay Z:n kappaleita.

Lisäksi ottelua edeltävällä viikolla, kun on paljon mediatapahtumia ja pudotetaan painoa, musiikki luo hyvää fiilistä.

Suosikkikappaleita ovat tällä hetkellä esimerkiksi Draken Energy, G-Unit ft. Eminemin Angels around me _ja Kid Inkin _Be real.

Mäkäräinen: Nykyään kuuntelen iloisempaa tsemppausmusiikkia

Kaisa Mäkäräinen
Kaisa MäkäräinenTomi Hänninen

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kuuntelee musiikkia treeneissä käytännössä vain salilla. Hän viihtyy ulkona tehtävissä treeneissä luonnon äänien ja omien ajatusten keskellä.

– Hyvin harvoin jos olen pitkällä jalkalenkillä yksin esimerkiksi sauvakävelemässä, saatan kuunnella nappikuulokkeilla puhelimesta jotain sekalaista musiikkia.

Kisaa edeltävänä iltana ja kisa-aamuna lyhyellä juoksulenkilä musiikkia on toisinaan mukana.

– Silloin kun sitä on mukana, niin parhaat tsemppibiisit viime aikoina on tulleet Cheekiltä, esimerkiksi Jippikayjei, Fiiliksissä ja Omat säännöt ja Elastiselta esimerkiksi Eteen ja ylös.

Aiemmin kuuntelin kisa-aamuina aina Apulantaa, se oli sopivan aggressiivista ja ärhäkkää.

Kaisa Mäkäräinen

Silloin kun Mäkäräinen haluaa rauhoittua musiikin avulla, laittaa hän yleensä soimaan Von Hertzen Brothersia.

– Muutamien epäonnistuneiden kisojen jälkeen VHB soi aika kauan repeatilla, kunnes mieli oli taas parempi ja usko itseenä palannut.

Mäkäräiselle pitkäaikaisin musiikillinen idoli on Apulanta, "joka ei petä missään tilanteessa".

– Aiemmin kuuntelin kisa-aamuina aina Apulantaa, se oli sopivan aggressiivista ja ärhäkkää, mutta nykyään tykkään kuunnella hieman iloisempaa tsemppausmusaa ennen kisoja.

Apulantaa hän kuuntelee yhä ennen kaikkea silloin, kun fiilistelee jotain vanhaa asiaa tai hakee erityistunnetta kisaan. Esimerkiksi Ravistettava ennen käyttöä, Kaikki sun pelkosi ja Pakkomielle saavat syttymään.

Lehterä: Yksin treenatessa saa musiikin avulla enemmän irti

Jääkiekkoilija Jori Lehterä
Jori LehteräAntti Palomaa / Yle

NHL-jääkiekkoilija Jori Lehterä kuuntelee energistä musiikkia ennen peliä ja kesäisin treenatessa. Samat biisit, energinen hyvän fiiliksen musiikki, toimivat ennen treeniä ja treenin aikana.

– JVG:n biiseistä tulee aina energinen olo. Niillä on hyvä flow, ja se tarttuu tekemiseen.

Hän sanoo, että yksin treenatessa musiikin avulla saa itsestään irti enemmän.

– Yksin treenatessa musiikista saa revittyä itsestään sen kymmenen prosenttia lisää, esimerkiksi lenkkipolulla hyvän biisin soidessa vauhtikin kasvaa.

Mäkelä-Nummela: Musiikkia svengaavasti ennen sarjan alkua

Satu Mäkelä-Nummela.
Satu Mäkelä-NummelaOliver Weiken / EPA

Trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela ei kuuntele musiikkia harjoitellessaan, mutta automatkalla soi suosikkimusiikki eli iskelmä.

– Minulle kelpaa loistavasti kasarimusiikki. MP-soittimestani soivat Kirkan Kyyneleet, Frederikin Volga tai Titanic, Paula Koivuniemen Aikuinen Nainen ja lukemattomat vanhat kappaleet.

Kisatapahtumissa hän kuuntelee musiikkia yleensä juuri ennen uuden sarjan alkua.

– Ei niinkään keskittyneesti vaan svengaavasti rytmitellen.

Boström: Tietyt kappaleet tuovat oikeanlaisen kisafiiliksen

Sprinttisuunnistuksen MM-voittaja Mårten Boström.
Mårten BoströmYle

Suunnistaja Mårten Boströmille tsemppiä ja energiaa tuovat Armin Van Buurenin & Tieston miksaukset, kun taas keskittymään auttavat DJ Orkidean miksaukset.

– Nämä ovat korvissa kilpailua edeltävänä kahtena tuntina.

Hän kertoo, että pidemmillä juoksulenkeillä musiikki on tuomassa rytmiä askeleeseen ja lisäksi kyseisten artistien kappaleet tuovat oikeanlaisen kisafiiliksen.