Viikonloppuna osa hoteilleista täynnä – superviikko tuo majoittujia Kainuuseen

Kuluva viikko on varsinainen superviikko Kainuussa tapahtumien osalta. Erilaiset tapahtumat näkyvät majoitusliikkeissä erityisesti viikonloppuna, jolloin varauskalentereissa on selvä piikki.

hotellit
Kuvassa avainkorttia syötetään hotellihuoneen kortinlukijaan.
Anssi Leppänen / Yle

Kainuussa on monenlaisia tapahtumia tällä viikolla. Kajaanissa keskiviikkona pyörähtää käyntiin Runoviikko ja torstaina Kainuun Musiikkijuhlat. Puolestaan viikonloppuna Sotkamossa Herättäjäjuhlille odotetaan jopa 30 000 kävijää. Myös Kuhmossa riittää ihmisiä, kun Sommelo starttaa keskiviikkona.

Majoitusliikkeissä tapahtumat näkyvät selvinä piikkeinä varaustilanteissa erityisesti viikonlopun osalta, mutta syyt varaustilanteisiin ovat erit.

– Herättäjäjuhlat näkyvät piikkinä viikon lopulla, mutta Musiikkijuhlat tai Runoviikko eivät silminnähden vaikuta Vuokatissa. Hotellit ovat ilmeisesti melko täynnä, mutta lomahuoneistoissa ja mökeissä on vielä tilaa, Vuokatti Travelin myyntineuvottelija Minna Lukkari kertoo.

Osuuskauppa Maakunnan hotellien ja ravintoloiden markkinointipäällikkö Pasi Tolonen vahvistaa Lukkarisen arvion hotellien tilanteesta.

– Viikonloppuna Kajaanissa ja Vuokatissa hotellimme ovat täynnä, tällä hetkellä on vain jonotuspaikkoja. Alkuviikosta on vielä tilaa, mutta kovin paine on perjantaista sunnuntaihin, tapahtumien aikaan.

– Heinäkuun ensimmäinen viikko on Kajaanin paras viikko hotellien ja ravintoloiden kannalta. Herättäjäjuhlat tuovat nyt vielä lisää majoittujia, Tolonen jatkaa.

Hattua nostan kaikille eri tapahtumien järjestäjille, ne tuovat majoittujia ja kauppoihin asiakkaita.

Heikki Kesti

Herättäjäjuhlien vieraat majoittuvat hotellien lisäksi mökeissä, kotimajoituksissa sekä asuntovaunu ja -autoalueilla. Kotimajoituksien järjestämisestä huolehtinut majoitus- ja talkoosihteeri Terttu Ryhänen kertoo, että pääsääntöisesti kotimajoituksia on löytynyt halukkaille. Muut majoitukset vieraat ovat varanneet itse.

Kajaanissa Scandic Kajanuksen varaustilanteeseen ei Herättäjäjuhlat vaikuta, mutta Runoviikko näkyy hotellissa.

– Perinteiseen tapaan Runoviikko tuo majoittujia meille, mutta Musiikkijuhlilla ei ole vaikutusta. Jonkin verran toki saattaa myös Herättäjäjuhlien kävijöistä majoittua meillä, hotellinjohtaja Heikki Kesti mainitsee.

Kuhmossa Hotelli Kalevalan varaustilanteeseen Sommelo vaikuttaa myönteisesti, mutta huoneita on vielä vapaana tapahtumankin ajankohtana.

Sää verottanut majoittujien määrää

Alkukesästä majoitustilastot ovat kärsineet muun muassa huonon sään takia. Hotelli Kalevalassa alkukesä on mennyt kohtalaisesti, Vuokatti Travelilla on ollut viime kesään nähden heikompi varaustilanne ja Osuuskaupan hotelleissa sää on vaikuttanut.

– Kesäisempiä säitä tarvittaisiin, erityisesti huonot säät ovat näkyneet ravintoloiden terassikaupassa, Pasi Tolonen mainitsee.

Kajaanin Runoviikon esitteet vuonna 2015.
Kajaanin Runoviikon on yksi Kainuun superviikon tapahtumista.Katja Oittinen / Yle

Sen sijaan Scandic Kajanuksen kesäkuu on sujunut Heikki Kestin sanojen mukaan ihan kivasti, vaikka takapakkia on tuonut Vesiliikuntakeskus Kaukaveden kiinniolo.

– Kylpylävieraita ei nyt ole, emmekä tiedä, milloin Kaukavesi avaa ovensa. Niinpä emme voi markkinoida siltä osin ensi syksyä.

Varaustilanteet vaikuttavat hyviltä loppukesän osalta

Loppukesästä Osuuskauppa Maakunnan hotelleissa varaustilanne näyttää hyvältä heinäkuun ja syyskuun osalta, mutta elokuu on vielä kysymysmerkki. Scandicissa puolestaan päästään tavoitteisiin ja esimerkiksi elokuussa vetouistelunSM-kisat tuovat matkailijoita Kajaaniin.

Heinäkuun ensimmäinen viikko on Kajaanin paras viikko hotellien ja ravintoloiden kannalta.

Pasi Tolonen

– Tapahtuma järjestetään keskellä kaupunkia, mikä on hyvä, sillä se elävöittää koko Kajaania. Hattua nostan kaikille eri tapahtumien järjestäjille, ne tuovat majoittujia ja kauppoihin asiakkaita, Heikki Kesti mainitsee.

Kuhmossa kamarimusiikkifestivaalin aika on aina tärkeä sesonki Hotelli Kalevalalle. Lisäksi loppukesästä hotelliin on tulossa mukavasti ulkomaalaisia matkailijoita, mutta kotimaisia matkailijoita toivotaan syksylle vielä lisää.

Vuokatti Travelin Minna Lukkari toteaa tässä vaiheessa kesää olevan vaikea ennakoida koko kesän tilannetta, sillä sää vaikuttaa majoitustilastoihin. Lisäksi ihmiset varaavat lyhyellä aikajänteellä majoituksia, 1–2 päivän varoajalla.