1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

250 000 kahvikuppia ja 400 000 jäätelöä – Suviseurojen keittiössä eivät pienet määrät riitä

Lihakeittoa, lohikeittoa, spagettia, pitsaa ja riisipuuroa. Niistä on suviseurojen ruokalista tehty. 80 000 seuravieraan ruokapalveluista vastaa suuri vapaaehtoisten joukko.

Kuva: Anne Tastula /Yle

Tiskikone hurraa menemään, tiskiä odottelee 13 000 tarjotinta. Yhden päivän aikana on tarjoiltu 10 000 ruispalaa, pakkasessa odottaa 400 000 jäätelöä ja kuppeja kahville on varattu 250 000.

Pienet määrät eivät riitä, kun ruokittavana on 80 000 hengen seuravierasjoukko.

Ruuhkiin on varauduttu lähes 40 tarjoilupisteellä.

– Aamulla niitä avataan sen mukaan mitä oletetaan, että väki lähtee liikkeelle. Toki jonottamaanhan tietysti on totuttu. Sitten helpottaa se, että meillä on kentällä useampia myyntipisteitä, joista perheet voivat ostaa ruokaa litraperiaatteella, ruuan valmistamisesta vastaava Merja Sillanpää kertoo.

Ennakkoon on mietitty ja laskettu tarvittava työvoima. Ennen aamupala-asiakkaiden saapumista keittiöalueella riittää vielä puuhaa.

– Linjoille yritetään pakata mahdollisimman paljon valmiiksi kaikkia tuotteita aamua varten ja kylmäkaapit ja  puskurikaapit täytetään maitotuotteilla, että on helpompi lähteä liikkeelle, kertoo hygieniasta ja omavalvonnasta vastaava Saara Sillanpää. 

– Tarjoilulinjastolla on yhden päivän aikana 100 työvuoroa, kantajia on 60, lisäksi on patatiski ja keittokonttityöntekijät. Tarjoilupuolella on noin 180 vapaaehtoista töissä, Saara Sillanpää laskee.

Sama menu vuodesta toiseen

Ruokajakelua helpottaa suviseurojen pitkä perinne.

– Aika lailla saman kaavan mukaan mennään vuosittain. Viimeinen vuosi tämän parissa on toimittu. Ruokatilaukset on tehty huhtikuussa ja toukokuusta alkaen olemme olleet täällä viikonloppuisin laittamassa keittiötä kuntoon, Merja Sillanpää kertoo.

Organisaatio toimii tehokkaasti ja jokaisella vapaaehtoisella on oma tehtävänsä. Keittokontit tarvittavine välineineen siirtyvät vuosittain seurapaikasta toiseen ja ruokalistakin pysyy pitkälti samana. Vaasan vapaaehtoiset olivat viime vuonna Pyhäjoen suviseuroilla seuraamassa keittiön toimintaa ja vastaavasti ensi vuoden isäntäkaupungin Tornion vapaaehtoiset ovat nyt Vaasassa harjoittelemassa.

Talkoona työtä tekevien ruokavastaavien aika kuluu täällä pääsääntöisesti keittiöllä, seuraohjelmaa he eivät ehdi paljoakaan seurata.

– Kyllä nämä ruokahommat on mielessä vaikka tuolla kentällä tai seurateltassa kävisikin. Eilenkin mietitytti 400 000 jäätelöä täynnä oleva pakastin, josta ei jostain syystä tullut automaation kautta lämpötilaa mittaristoon. Pakko oli lähettää vartija tarkastamaan, että kaikki oli kunnossa, kertoo hankinnoista ja menekin seurannasta vastaava Pekka Kallunki. 

– Tänä vuonna tällä lailla ja ensi vuonna saadaan sitten olla vapaasti, Merja Sillanpää hymyilee.