1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Eläinaktivisti: delfiinien olisi aika päästä eläkkeelle

Keskustelu delfinaariosta on vuosien mittaan käynyt kuumana. Laitoksen vastustajat uskovat mielenosoitusten jatkuvan tulevaisuudessa.

Delfinaariota osoittava Kristo Muurimäki arvelee, ettei Särkänniemessä ole kaikilla hauskaa. Kuva: Matti Vikman / Yle

Delfinaariota vastaan on hyökätty milloin valtuustoaloittein, milloin mielenosoituksin ja banderollein. Historia on toistanut itseään jo parinkymmenen vuoden ajan.

Parhaillaan lopettamista vaaditaan kuntalaisaloitteessa, johon tarkoitus kerätä 4 000 nimeä. Aloitteen puuhamiehenä on Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

– Meidän näkemyksemme on, että delfinaario pitäisi mahdollisimman nopeasti lakkauttaa ja eläimet siirtää eläkkeelle, Muurimaa muotoilee.

Ei enää sallittua

Kristo Muurimaa määrittelee delfiinaarion paikaksi, jossa villlit petoeläimet elävät 700 neliömetrin altaassa. Näkemystään hän perustelee sillä, että alkuperäiset delfiinit pyydystettiin vapaudesta Yhdysvaltain rannikolta, jossa ne saalistivat valtavilla merialueilla liikkuen.

–Mielenosoituksia ei tällä hetkellä ole suunnitteilla. Varmasti niitä tulee.

Kristo Muurimaa, eläinaktivisti

– Tällainen toiminta on  pienissä uima-altaan kokoisissa tiloissa mahdotonta, Muurimaa toteaa.

Muurimaan mukaan delfinaario on muistomerkki 1980-luvulta. Viimeisten 30 vuoden aikana eläinsuojelu on edistynyt tavalla, joka estäisi laitoksen perustamisen nykyaikana.

– Maa- ja metsätalousministeriö antoi 1990-luvulla asiasta lausunnon, jonka mukaan vapaudessa elävien merinisäkkäiden tuominen maahan ei enää ole sallittua, Kristo Muurimaa sanoo.

Mielenosoituksia luvassa

Muurimaan mukaan delfiineille on perusteilla "vanhainkoteja", joissa ne voivat elää väljemmilllä vesillä. Kyse olisi merialuiesta, joilla huolehdittaisiin siitä etteivät eläimet kuolisi nälkään.

– Eläimet jotka ovat eläneet vankeudessa koko elämänsä eivätkä välttämättä osaa saalistaa, pääsisivät elämään laajemmilla merialueilla, mutta samalla niiden hyvinvoinnista huolehdittaisiin, Muurimäki hahmottaa.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen aloitteessa vaaditaan Tampereen kaupungilta selvitystä siitä, mitä ikääntyville delfiineille tehdään.

– Mielenosoituksia ei tällä hetkellä ole suunnitteilla. Varmasti niitä tulee, uskoo Kristo Muurimaa.