1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Espoolaissellisti Tsaikovski-kilpailun finaaliin

Nuori espoolainen sellisti Jonathan Roozeman on selvittänyt tiensä maailmankuulun Tsaikovski-kilpailun fiinaaliin. Roozeman edustaa Hollantia, mutta asuu ja opiskelee Suomessa. Moskovassa ja Pietarissa järjestettävä Tsaikovski-kilpailu on maailman tunnetuimpia ja korkeatasoisimpia musiikkikilpailuja.

kulttuuri
Nuori mies soittamassa selloa.
The XV International Tchaikovsky Competition, medici.tv

17-vuotias Jonathan Roozeman valittiin kilpailun finaaliin 50 sellistin joukosta. Jo pelkkä Tsaikovski-kisaan pääsy oli kova saavutus, sillä osallistujat valittiin yli 600 hakijan joukosta. Suomesta mukana olivat myös Sibelius-Akatemian sellonsoiton opiskelijat Lukas Stasevskij, Leonardo Chiodo ja Lauri Kankkunen, mutta he karsiutuivat finaalista.

Myös Roozeman opiskelee Sibelius-Akatemiassa sellonsoittoa professori Martti Rousin johdolla. Roozeman on nuoresta iästään huolimatta menestynyt jo useissa musiikkikilpailuissa, vuonna 2013 hän sai erikoispalkinnon Helsingissä pidetyssä kansainvälisessä Paulon sellokilpailussa.

Roozeman on syntynyt Helsingissä ja varttunut Espoossa. Hän edustaa Tsaikovski-kilpailussa isänsä synnyinmaata Hollantia. Jonathan Roozeman tulee musiikillisesta perheestä - hänen isoveljensä Jan-Paul on pianisti ja sisarensa Rebecca viulisti.

Tsaikovski-musiikkikilpailu ratkeaa ensi viikolla. Voittajat pääsevät konserttikiertueille niin Venäjällä kuin muualla maailmassakin. Tsaikovski-kilpailu on ollut ponnahduslauta muun muassa Vladimir Askenazylle ja Viktoria Mullovalle.

Lue seuraavaksi