Toivo Kärki ei lomaillut koskaan, mutta ammensi voimaa mökkielämästä

Säveltäjämestari Toivo Kärki hankki 1960-luvulla vapaa-ajanviettopaikan Asikkalasta, jossa hän vietti käytännössä kaikki viikonloput läpi vuoden yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Mökillä Kärki työskenteli, hoiti puutarhaa ja viljeli hyötykasveja.

musiikki
Kalervo Kärki

Toivo Kärjen vapaa-ajan asunto sijaitsi kuuluisan ja kiemuraisen Kopsuontien varressa Asikalassa.

Helsingissä asuva Kärki oli etsinyt sopivaa tontin paikkaa vuoden verran, ja sellainen löytyi lopulta lehti-ilmoituksen perusteella. Mökin paikkaa lähdettiin katsomaan keskellä talvea, tammikuussa.

– Talvi oli runsasluminen. Isä, veljeni, minä ja paikan omistaja kahlasimme tontilla lumessa polvia myöten, ei siitä juuri mitään näkynyt, kertoo Toivo Kärjen kolmesta lapsesta nuorin, Kalervo Kärki.

Päätös kuitenkin syntyi samalla kertaa.

Hän oli sellainen, että teki nopeita päätöksiä.

Kalervo Kärki

– Isä sanoi, että tämä otetaan. Hän oli sellainen, että teki nopeita päätöksiä.

Tontille rakennutettiin mökki ja siellä maestro vietti säännönmukaisesti aikaa läpi vuoden torstaista sunnuntaihin.

Mökillä hän paitsi sävelsi, myös harrasti mm. sipulin ja muiden hyötykasvien viljelyä.

Runonlaulajien sukua

Toivo Kärjen syntymästä on tänä vuonna kulunut 100 vuotta.

Toivo Kärjen elämästä ja musiikista piakkoin julkaistavan, tuhatsivuisen kirjan kirjoittanut Kalervo Kärki on käynyt läpi ja listannut isänsä koko tuotannon.

Levytyksiä on 1 500 ja äänitteitäkin parisataa. Harva tietää, että Toivo Kärki on kaiken muun ohella säveltänyt myös hengellistä musiikkia.

– Ne ovat pienimuotoisia, lyhyitä kappaleita, jotka löytyivät, kun kävin läpi isäni jäämistöä.

Isä oli määrätietoinen ja hänellä oli valtava tarve luoda musiikkia.

Kalervo Kärki

Vaikka Toivo Kärki soitti pianoa ja haitaria, hän oli poikansa mukaan ennen muuta säveltäjä, johon musiikki iskostui jo pienestä pitäen.

– Isä oli määrätietoinen ja hänellä oli valtava tarve luoda musiikkia. Se oli jotenkin myötäsyntyistä ja hän itse väitti, että se juonsi juurensa Mateli Kuivalattaresta, joka oli hänen esiäitinsä ja Kantelattaren laulajia, Kalervo Kärki kertoo.