1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liedakkala, Keminmaa

Liedakkalan koulun lakkauttaminen taas esille Keminmaassa

Keminmaan viimeisen kyläkoulun Liedakkalan kohtalo ei ota selvitäkseen lopullisesti. Reilun vuoden aikana koulu on kertaalleen lakkautettu ja lakkautuspäätös peruttu. Nyt koulun lakkauttamisesta on jätetty valtuustoaloite.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaan Liedakkalan kyläkoulun lakkauttamisesta on jätetty valtuustoaloite. Aloitteen ovat allekirjoittaneet perussuomalaisten, Keminmaalaisten parhaaksi -ryhmän ja sosialidemokraattien valtuustoryhmät ja yksi keskustalaisvaltuutettu, Helvi Hietala.

Aloitteessa perustellaan koulun lakkauttamisen tarvetta säästöillä. Kunnanvaltuuston kumottua koulun lakkauttamispäätöksen toukokuussa sivistystoimessa on yritetty hakea vastaavia säästöjä muualta sivistystoimesta.

Käytännössä tämä tarkoittaisi aloitteen allekirjoittajien mukaan muun muassa tuntikehyksen leikkaamista kaikilta peruskoululaisilta – myös liedakkalalaisilta.

"Kohtuutonta kaikille sivistyspalveluiden käyttäjille"

Lisäksi säästöt uhkaavat myös keminmaalaisten opiskelumahdollisuuksia Länsi-Pohjan musiikkiopistossa. Valtuustoaloitteen tekijöiden mukaan leikkauksista huolimatta tarvittavien säästöjen saavuttaminen ei silti näytä selvältä.

– Vetoammekin kunnanhallituksen, sivistyslautakunnan ja valtuuston jäseniin, että kuntalaisia voimakkaasti eriarvoistava päätös Liedakkalan koulun lakkauttamisesta valmistellaan uudelleen, koska koulun säilyttämisestä aiheutuvat seuraukset kaikille Keminmaan sivistystoimen palvelujen käyttäjille ja työntekijöille ovat kohtuuttomat, todetaan aloitteessa.

Liedakkalan kyläkoulun lakkauttaminen on ollut esillä Keminmaassa jatkuvasti viime keväästä asti. Koulu päätettiin lakkauttaa ensimmäisen kerran budjettivaltuuston kokouksessa viime lokakuussa.

Marraskuussa valtuusto kuitenkin lieventeli päätöstään ja antoi koululle puoli vuotta jatkoaikaa. Lopulta lakkauttamispäätös kumottiin valtuustoaloitteen seurauksena tämän vuoden toukokuussa.

Uusimman valtuustoaloitteen jälkeen asia palannee kunnanhallituksen ja -valtuuston listoille kesälomien jälkeen.