Galleria Uusikuvalle etsitään uusia tiloja – kulttuurijohtaja: "Toivoisin kotkalaisilta ehdotuksia"

Kotka on päättänyt luopua omistamansa taidegallerian tiloista. Taideyhteisö pitää päätöstä perusteettomana. Kaupunki pyrkii jatkamaan gallerian toimintaa, vaikka tiloista luovutaankin.

kulttuuri
Olavi Heinon ja Kuutti Lavosen yhteisnäyttely Galleria Uusikuvassa. (arkistokuva)YLE / Raine Martikainen

Kotkalaista taidekenttää kuohuttaa kaupungin päätös lopettaa Galleria Uusikuva. Paikallisia taiteilijoita esille tuovan taidenäyttelytilan viimeistä lukua ei vielä ole kuitenkaan kirjoitettu.

– Galleriatoiminnalle ollaan etsimässä uusia tiloja. Suunnitelmat ovat kuitenkin vielä kesken. Tämä kulttuuritoimen ja museotoimen yhteinen tahtotila, että kaupungissa olisi mahdollisimman paljon näyttelytoimintaa, kertoo Kotkan kaupungin museotoimenjohtaja Kirsi Niku.

Kaupunki on päättänyt luopua omistamastaan galleriatilasta osana mittavaa noin 10 miljoonan euron säästöpakettia.

– Tila on hiljaisessa myynnissä, mutta ei sitä ei ole aktiivisesti markkinoitu. Kaupunki pyrkii kaikista tiloista pääsemään eroon ihan säästösyistä, sanoo Niku.

Ehdotuksia kotkalaisilta uusille tiloille

Museotoimenjohtajan mukaan syynä Uusikuvan tiloista luopumiseen on korkeaksi katsottu yhtiövastike. Galleria Uusikuva sijaitsee Kotkan keskustassa Satamakadulla yli sata vuotta vanhassa jugendtalossa.

Kaupunki maksaa yhtiövastiketta gallerian näyttely- ja varastotilasta yhteensä noin 36 000 euroa vuodessa. Paikalliset taiteilijat eivät pidä tilasäästöjä tarpeeksi riittävänä syynä näyttelytilan sulkemiselle.

– Maamme hienoimpia näyttelytiloja ollaan lopettamassa Kotkassa, mitä en voi ymmärtää järkisyin enkä muutenkaan. Siihen toivotaan jotain viisampaa ratkaisua, sanoo kuvanveistäjä Olli Mantere.

– Järjettömin päätös olisi, että lyötäisiin ovet kiinni ja maksettaisiin kulut eli vastike, sanoo puolestaan kuvanveistäjä Markku Hirvelä.

Vuonna 2014 Uusikuvassa vieraili noin 4 750 kävijää. Kotkan kaupungin kulttuurijohtaja Antti Karjalaisen mukaan kaikki vuodelle 2015 sovitut näyttelyt tullaan järjestämään sovitusti.

– Tahtotila on olemassa, että näyttelyitä järjestetään jatkossakin. Mielestäni niitä kannattaa pitää siellä, missä on ihmisiä. Alueissa ja paikoissa, jossa jo valmiiksi liikkuu ihmisiä. Toivoisin kotkalaisilta ehdotuksia ja ajatuksia, sanoo Karjalainen.