MTK:n hätähuuto: Venäjän vastapakotteista jo satojen miljoonien menetykset maanviljelijöille

Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti keskiviikkona jatkaa EU:n ja muiden länsimaiden vastaisia talouspakotteita vuodella. Tuontikieltolistalle on tulossa myös uusia tuotteita.

talous
Traktori pellon reunalla.
Pasi Takkunen / Yle

Maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestö vaatii hallitukselta toimia Venäjän elintarviketuontikiellon takia.

MTK:n mukaan Venäjän vastapakotteista on tähän mennessä aiheutunut maanviljelijöille jo satojen miljoonien menetykset. Tilanne myös näyttää huononevan entisestään.

EU:n päätös jatkaa Venäjä-pakotteita ja tätä seuranneet Venäjän vastapakotteet olivat odotettuja.

MTK:stä päättäjien olisi viimeistään nyt herättävä tekemään kaikkensa suomalaisen ruuantuotannon heikolle kannattavuudelle. Laadukkaalle suomalaiselle ruualle olisi mahdollista löytää uusia vientimarkkinoita, mutta tämä vaatii järjestöstä tekoja myös valtiolta.

Myös elintarviketeollisuuteen ja kauppaan vedotaan, että nämä noudattaisivat nykytilanteessa malttia katteissaan.

Maanviljelijöistä ei ole oikein, että yksi ammattikunta kantaa lähes yksin kansainvälisen pakotepolitiikan seuraukset. Ruuantuottajilla ei ole enää nykytilanteessa varaa nipistää hinnoistaan, muuten maanviljelyllä ei enää elä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti keskiviikkona jatkaa EU:n ja muiden länsimaiden vastaisia talouspakotteita vuodella.

Venäjä harkitsee myös konditoriatuotteiden, kalasäilykkeiden ja kukkien lisäämistä tuontikieltolistalle. Ennestään kieltolistalla ovat meijerituotteet, tuore kala ja liha sekä hedelmät ja vihannekset.