Viinijuhlilla perinteiset vahvuudet – "Kerran satuin lausumaan, että Yö ei esiinny tänä vuonna"

Kuopion viinijuhlia on uudistettu maltillisesti viime vuodesta. Tapahtuman yleisötavoite on 35 000 kävijää.

viinit
Eppu Normaali soittaa Kuopion viinijuhlilla.
Eppu Normaali esiintyi Kuopion viinijuhlilla 2012.Keijo Salokangas / Yle

Kuopion viinijuhlat alkavat tänään matkustajasatamassa hieman uudistuneina.

Alueella on käytössä uusi ruokakatu, jossa on tarjolla musiikki- ja tanssiesityksiä yhtyeiden taukojen aikana. Viinijuhla-alue on aikaisempia vuosia hieman suurempi, ja alueen viinituvat on uusittu.

– Saatiin 15 metriä puistoaluetta kadulle päin ja vessatilaa syrjemmälle ruokailualueelta. Tämä on kuitenkin aika ahdas alue, jos tulee vaikka 7 000 ihmistä, projektipäällikkö Jorma Iivanainen sanoo.

Erityisen vilkkaaksi päiväksi ennakoidaan huomista lauantaita, jolloin juhlilla esiintyvät Juha Tapio ja Haloo Helsinki. Lauantaille oli myyty perjantaina päivällä jo yli 4 000 lippua. Muita esiintyjiä ovat muun muassa useina muinakin vuosina nähdyt Yö ja Paula Koivuniemi.

– Esiintyjäkaartin uudistamista on aina mietitty, mutta muutama vuosi sitten satuin lausumaan ääneen, että Yö ei tule esiintymään tänä vuonna, niin tuli kova sähköpostitulva. Viinijuhla on viinijuhla, mutta jos ei ole nimekkäitä esiintyjiä, tästä ei saada kannattavaa, Iivanainen kiteyttää.

Kahdeksanpäiväisen tapahtuman yleisötavoite tänä vuonna on 35 000 kävijää.

Viinijuhlien järjestäminen maksaa Osuuskauppa PeeÄssälle yli miljoona euroa. Suurimmat kuluerät tulevat esiintyjäpalkkioista, työntekijöiden palkkauksesta sekä vuokra- ja rakentamiskuluista. PeeÄssä ei julkista, paljonko tapahtuma tuottaa vuosittain voittoa.