Karstulalainen konepaja panee odotuksensa säiliöihin

Karstulassa tavoitellaan merkittävää investointia. Suomalainen LNGTainer käy neuvotteluja karstulalaisen Pohjolan Konepajan kanssa.

konepajat
LNG-säiliön lanseeraustilaisuus Skolkovossa kesäkuun alussa.
LNG-säiliön lanseeraustilaisuus Skolkovossa kesäkuun alussa. Risto Toivanen, Pohjolan konepaja

Suomalainen LNGTainer on kehittänyt uudenlaisen säiliön nesteytetyn maakaasun eli LNG:n kuljetukseen ja säilytykseen. Yritys neuvottelee säiliöiden valmistuksen aloittamisesta Keski-Suomessa.

Valmistuksesta käydään parhaillaan neuvotteluja karstulalaisen Pohjolan Konepajan kanssa. Vuoden toimineelle konepajalle säiliöiden valmistus olisi merkittävä mahdollisuus.

– Me olemme satsanneet säiliöhankkeeseen tähän mennessä huomattavan paljon aikaa ja jonkin verran rahaa. Tietenkään emme olisi sitä tehneet, jos emme tietäisi, että se on hyvä mahdollisuus. Meillä on tarvittavaa kilpailukykyä täällä Keski-Suomessa. Voidaan nähdäkseni aika kilpailukykyisesti tuottaa sitä osaa siihen säiliöön, mitä asiakas on kysynyt ja hoitaa laajempaakin kokonaisuutta tarvittaessa, kertoo Pohjolan Konepajan perustajaosakas Risto Toivanen.

Edessä olisi kuitenkin mittavia investointeja, muun muassa tieto- ja laatujärjestelmiä tulisi uusia ja työntekijöitä kouluttaa.

– Tämä on uudentyyppistä tekemistä meillekin. Ja sitten tarvitaan niitä kovia investointeja. Me tarvitaan tiloja ja sitä kovaa valmistustekniikkaa vielä. Sarjavalmistuksessa tarvitaan linja tai linjoja, joissa sitten tehdä tehokkaasti ja laadukkaasti säiliön osia, jotka Pohjolan Konepajalle tulisivat valmistettavaksi, toteaa Toivanen.

Tällä hetkellä Pohjolan Konepaja työllistää välilliset työllisyysvaikutukset huomioiden kymmenen henkeä. Toivanen uskoo, että säiliöiden valmistaminen vähintään tuplaisi työntekijöiden määrän.

Risto Toivasta haastatteli Yle Keski-Suomelle Pauliina Tolvanen.