Mustikka kasvaa maailmanennätystahdilla – Kuusamosta löytyi 2 053 kukkaa neliöltä

Kuusamon Oulangan kansallispuistossa on tehty mustikan kukkimisen maailmanennätys. Marjasatoseurannassa löydettiin 2 053 mustikan kukkaa neliöltä.

Kotimaa
Mustikanvarpu
Kuusamosta löydetyt suomalaisen mustikan, eli Vaccinium myrtilluksen, kukat ovat punaisia. Etelä-Suomessa kukat ovat tavallisesti vihreitä.Antti Eintola / Yle

Kuusamon Oulangan kansallispuistossa tehtiin mustikan kukkimisen maailmanennätys, kun marjasatoseurannassa löydettiin 2 053 kukkaa neliömetrin alueelta.

Luonnonvarakeskuksen vanhemman tutkijan Kauko Salon mukaan kyseessä on erittäin poikkeuksellinen löytö.

– Tämä oli todella erikoinen yllätys. Mustikalla on tällä hetkellä meneillään poikkeusvuosi, mutta Kuusamon löytö on kyllä uskomaton, Salo kertoo.

Kuusamosta löydetyt suomalaisen mustikan, eli Vaccinium myrtilluksen, kukat ovat punaisia. Etelä-Suomessa kukat ovat tavallisesti vihreitä.

Marjasatoseurannassa on mukana noin 50 tutkimusmetsää eri puolilla Suomea. Mustikan kukkien lukumäärä laskettiin 40 metsästä 200:lta yhden neliömetrin kokoiselta koeruudulta.

Aiemmin Luonnonvarakeskus vahvisti Suomen ennätykseksi Lapinjärven Ingermaninkylän tutkimusmetsästä löytyneet 1 038 kukkaa neliöltä. Kuusamon tulos on kuitenkin reippaasti enemmän, ja se vie sekä Suomen ennätyksen että maailmanennätyksen.

Mustikan runsas kukinta ja onnistunut pölytys enteilevät suurta mustikkasatoa tänä vuonna.