1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Veljekset Virtanen Ykspihlajasta – alallaan lajinsa viimeisiä?

Kokkolan Ykspihlajan kaupunginosassa tehdään kauppaa ilman nykyajan teknologiaa. Kaupanteossa kelpaa vain käteinen raha. Jos käteistä ei satu olemaan, saa mukaansa pankkisiirron.

Anja Kankainen perusti kaupan yhdessä veljiensa kanssa, hän ei ole ajatellut jäädä eläkkeelle.. Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Veljekset Virtasen perustivat vuonna 1955 Anja Kankainen ja kaksi hänen veljeään. Kankaisen mukaan suurin osa vakioasiakkaista on ollut mukana jo vuosia, useat perustamisesta saakka. Asiakkaiden joukossa ei paljon nuoria vilahtele, eikä outojakaan.

Kaupassa työskentelee Anja Kankaisen lisäksi kaksi perheenjäsentä, työpäivät venyvät yleensä 12 tuntiin. Kaupan erikoisuus on kotiinkuljetus, joka muodostaa neljänneksen myynnistä. Virtasen kauppa ei kuulu mihinkään kauppaketjuun.

Työlaiskaupunginosana tunnetussa Ykspihlajassa oli Kankaisen laskujen mukaan vireimpänä aikana 9 kauppaa. Nyt niistä on jäljellä kaksi.

Koko maassa lasketaan kyläkauppoja olevan nyt runsaat 300. Niiden määrä hupenee Päivittäistavarakauppa ry.:n mukaan 30 kaupan vauhtia vuosittain.