Sairaanhoitopiiri säästää – jopa kymmenen päivää ylimääräistä lomaa pois

Satakunnan sairaanhoitopiiri on etsinyt säästöjä. Sädealtistusta työssään kohtaavilta työntekijöiltä poistetaan ylimääräiset lomapäivät, jotka eivät perustu lakiin ja työehtosopimuksiin.

Kotimaa
Syöpäosaston sädehoitolaite
Kare Lehtonen / Yle

Satakunnan sairaanhoitopiirin työntekijät menettävät säteilylomansa. Muutos koskee yli sataa työntekijää.

Muun muassa röntgen- ja syöpähoitajat ja -lääkärit sekä fyysikot ovat saaneet vuosittain jopa kymmenen päivää ylimääräisiä lomia säteilyaltistuksen takia. Jokaista kolmeakymmentä säteilytyöpäivää kohti on saanut yhden ylimääräisen lomapäivän.

Laista ja työehtosopimuksista säteilylomat ovat poistuneet jo aikaa sitten. Sairaanhoitopiirin palvelussuhdepäällikkö Kaisa Kausto-Uski kertoo, että ylimääräiset lomat on annettu Satakunnan sairaanhoitopiirissä ilman lain ja valtakunnallisten sopimusten vaatimuksia yli kymmenen vuoden ajan.

Säteilyn aiheuttama riski ei vähene ylimääräisistä lomista.

Palvelussuhdepäällikkö Kaisa Kausto-Uski

Osa säästöjä

Sairaanhoitopiiri poistaa lomat osana säästöohjelmaansa, jota on sorvattu yt-menettelyn aikana. Säteilyturvakeskuksen mukaan ylimääräiselle lomalle ei ole enää perusteita, koska säteilyannoksia valvotaan muilla tavoilla.

– Säteilyn aiheuttama riski ei vähene ylimääräisistä lomista. Totta kai osa työntekijöistä on muutoksesta harmissaan, mutta tästä on sovittu yhdessä neuvotellen, Kausto-Uski sanoo.

Satakunnan sairaanhoitopiirin jälkeen enää vain muutamassa paikassa on voimassa ylimääräiset säteilylomat. Käytäntö jää voimaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin HUSiin.