Ranskan sisäministeri Cazeneuve: Iskun tekijällä yhteys salafisteihin

Hyökkäys tapahtui kymmenen aikaan aamupäivällä. Tekijät ajoivat autolla päin tehtaan porttia. Auto ajautui kaasusäilöihin ja laukaisi räjähdyksen. Kaksi haavoittui iskussa.

Ulkomaat
Mies useiden mikrofonien takana.
Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuven mukaan Kaakkois-Ranskan kaasutehtaan terrori-iskun tekijällä oli yhteyksiä salafisteihin, sunni-islamistien äärisuuntaukseen.Maxime Jegat / EPA

Kaakkois-Ranskan kaasutehtaan terrori-iskun tekijällä oli yhteyksiä salafisteihin, sunni-islamistien äärisuuntaukseen, Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve kertoo. Hän korostaa, että tutkinta on alkuvaiheessa.

Presidentti François Hollande ja pääministeri Manuel Valls ovat kuitenkin sanoneet, että kyseessä oli terroristi-isku, ja Valls on syyttänyt siitä islamisteja.

Palomies nujersi epäillyn tekijän

Epäilty tekijä selvisi iskusta hengistä ja jäi kiinni verekseltään, kun paikalle hälytetty palomies nujersi epäillyn. Cazeneuve kehuu palomiestä päänsä kylmänä pitämisestä ja rohkeudesta.

Poliisi pidätti 35-vuotiaan miehen epäiltynä iskusta aamupäivällä. Cazeneuven mukaan turvallisuusviranomaiset olivat todenneet vuonna 2006, että miehellä oli yhteyksiä islamistisiin ekstremisteihin, mutta miehen seuranta lopetettiin vuonna 2008.

Hänellä ei ole rikosrekisteriä. Poliisi on iltapäivällä ottanut kiinni myös miehen vaimon ja yhden muun epäillyn. Heitä vastaan on käynnistetty terrorismitutkinta.

Salafisti-islamistit harjoittavat ankaraa islamia. He ottavat koraanin kirjaimellisesti ja torjuvat uskonnon modernisointiyritykset.

Mestattu mies oli paikallinen liikemies

Iskun yhteydessä mestattu mies oli paikallinen liikemies. Uutistoimisto AP:n nimettömän lähteen mukaan mies olisi työskennellyt paikallisessa liikennöintiyhtiössä. AFP:n mukaan liikemies oli epäillyn tekijän pomo. Ranskalaismediat ovat kertoneet, että epäilty olisi ammattikuljettaja.

Miehen pää ja ruumis löydettiin tehtaan portilta. Kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen iskun yhteydessä tehty mestaus Ranskassa. Mestaukset ovat ääri-islamistisen Isis-järjestön tavaramerkki Syyriassa ja Irakissa. Portilta löydettiin lippuja, joissa oli arabiankielistä kirjoitusta.

Hyökkäys tapahtui kymmenen aikaan aamupäivällä. Tekijät ajoivat autolla päin tehtaan porttia. Auto ajautui kaasusäilöihin ja laukaisi räjähdyksen. Kaksi haavoittui iskussa.

Kaasuyhtiö Air Products on kertonut tavoittaneensa kaikki työntekijänsä iskun jälkeen. Yhtiö ei ole varmistanut, oliko kuollut mies tai haavoittuneet sen palkkalistoilla.

Työntekijät on evakuoitu kaasutehtaasta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP