Titteleillä ei merkitystä kirjatapahtumassa: "Jos pystyt keskustelemaan mielenkiintoisesti, olet äärimmäisen hieno ihminen"

Vanhan kirjallisuuden päivät kokoavat Sastamalaan viikonlopuksi noin 15 000 ihmistä. Tapahtuman teemana on tänä vuonna intohimo.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

– Vammalan henki on tuo piha tuossa. Siellä ei tosiaankaan tervehditä ja kysytä titteliä. Jos jollain on mielenkiintoinen kirja kädessä, niin siitä voi vaan ruveta juttelemaan. Siihen kerääntyy vielä porukkaa lisää, voi tulla novellisti tai ex-presidentti. Kun menee tunnin päästä ohi, niin siinä jatkuu se sama keskustelu, mutta ihmiset ovat vaihtuneet, kuvailee Vanhan kirjallisuuden päiviä (siirryt toiseen palveluun) Komisario Palmun aikanaan antikvariaatin yli kaksikymmentä vuotta omistanut Hannu Peltonen.

Vanhan kirjallisuuden päivät keräävät viikonlopuksi noin 15 000 kirjaihmistä Vammalaan Sastamalaan. Tapahtuman valtteina ovat maksuttomuus ja toisaalta vetovoimaiset esiintyjät sekä laaja valikoima kaupan olevaa vanhaa kirjallisuutta.

Hannu Peltonen ja antikvariaatti Syvän unen toinen omistaja Pertti Seppälä korostavat myös ilmapiirin avoimuutta. Pienellä paikkakunnalla ei ehkä ole montaa intohimoisesti kirjoihin suhtautuvaa ihmistä, mutta Vammalaan kohtalotovereita kerääntyy tuhansia kesäiseksi viikonlopuksi.

Jos pystyt keskustelemaan jostain aiheesta mielenkiintoisesti, olet äärimmäisen hieno ihminen.

Hannu Peltonen

– Eikä sinua määritellä tittelin mukaan. Jos pystyt keskustelemaan jostain aiheesta mielenkiintoisesti, olet äärimmäisen hieno ihminen, jatkaa Peltonen.

Antikvariaatatit ovat olleet kaupunkinsa kulttuurikeitaita

Antikvariaatit yksi toisensa jälkeen lopettavat kivijalkakauppoja. Osa yrittäjistä siirtyy eläkkeelle ja osa jatkaa nettikaupan voimin. Sekä Peltonen että Seppälä surevat kulttuurikeitaiden vähenemistä.

– Kulttuuri, jossa kaupungeissa on keskustelu- ja sivistyspisteitä, loppuu kokonaan. Antikvariaateissahan käy ihmisiä juttelemassa kirjoista ja lähes joka asiakkaalla on tarina, sanoo Seppälä.

Antikvariaatissakin saattavat rock-tähti ja 70-vuotias eläkeläinen keskustella kalastuksesta.

Hannu Peltonen

– Missä kirjoista pienellä porukalla keskustellaan, jollei antikvariaatissa?

Sen lisäksi, että antikvariaateissa on voinut uppoutua kirjakeskusteluihin, ovat ne myös osaltaan yhdistäneet yllättäviä ihmisiä.

– Antikvariaatissakin saattavat rock-tähti ja 70-vuotias eläkeläinen keskustella kalastuksesta. Kolme viikkoa myöhemmin ne varaavat jonkun joen Lapista ja se eläkeläinen löytää itsensä Popedan keikalta, selittää Peltonen.

– Antikvariaatteihin liittyy tietty boheemius, romanttisuus ja avoimuus. Erilaisia ihmisiä tulee ja menee. Keskustelu jatkuu, aiheet ja ihmiset vaihtelevat. Sosiaalinen kuvio on vahva, täydentää Seppälä.

Asiakkaat tuntee paremmin kuin sukulaiset

Omistajat myös tuntevat asiakkaansa hyvin. Salaisimmatkin puhelinnumerot annetaan, jotta odotettu harvinaisuus saadaan heti käsiin.

– Minäkin tiedän monen asiakkaan henkilöhistorian; avioerot, sairaudet, leikkaukset, mutten tiedä niiden nimiä, sanoo Seppälä ja naurahtaa.

– Tuntee paremmin kuin sukulaiset!, huudahtaa Peltonen.

– Nimenomaan, vahvistaa Seppälä.