Varsinais-Suomessa juodaan maan kalleinta vettä

Osassa Varsinais-Suomea joutuu maksamaan käyttövedestä monta euroa enemmän kuin muualla maassa. Utössä käyttövesi maksaa 16,81 euroa kuutiolta, kun keskiarvohinta on 5,57 euroa.

talousvesi
Juomalasi
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Varsinais-Suomessa juodaan kallista vettä. Suomen Vesilaitosyhdistyksen tuoreimman tilaston mukaan omakotitaloasukkaat Utössä, Paraisilla, Raisiossa ja Kemiönsaarella maksavat eniten käyttövedestään Suomessa.

Suomen hintavin vesi löytyy Utöstä. Siellä veden käytöstä joutuu maksamaan 16,81 euroa kuutiolta. Toiseksi kalleinta vettä juovat paraislaiset omakotiasujat. Vesi- ja viemärilaitosmaksu Paraisilla on 9,46 euroa kuutiolta.

Keskimäärin maassamme omakotitaloasujat maksavat vedestään 5,57 euroa kuutiolta. Utön huippukalliiseen veteen löytyy kuitenkin luonnollinen selitys.

– Utössä talousvesi valmistetaan merivedestä suodattamalla ja toisaalta asiakkaita on hyvin vähän ja saari on kallioinen, valottaa syitä apulaisjohtaja Mika Rontu vesilaitosyhdistyksestä.

Kerrostaloissakin juodaan kallista vettä

Paraisilla, Raisiossa, Kemiönsaarella, Liedossa, Naantalissa ja Uudessakaupungissa kerrostalossa asuvat maksavat käyttövedestä yli 5 euroa kuutiolta. Kunnat ovat Suomen vesilaitosyhdistyksen tilastossa 20 kalleimman kunnan joukossa käyttöveden suhteen.

Paraisilla kerrostalossa vettä kuluttava maksaa käytöstä 7,13 euroa kuutiolta.

Edullisinta vesi- ja viemärilaitosmaksua kerrostaloasujilta peritään Kempeleellä. Siellä vesi maksaa 2,64 euroa kuutiolta.

Tilastoinnin mukaan kerrostaloveden keskihinta on 4,56 euroa kuutiolta.