1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Kotoperäinen barbaria pysäytti Ranskan

Kaasutehtaaseen kohdistunut terrori-isku järkytti ranskalaisia, jotka ovat vasta toipuneet Pariisissa puoli vuotta sitten tehdyistä hyökkäyksistä. Tällä kertaa poliitikkojen on kuitenkin vaikea keksiä uusia toimia terrorismin uhkaa vastaan, sillä suurin osa ilmeisimmistä keinoista on jo otettu käyttöön.

Ulkomaat
Annastiina Heikkilä.
Annastiina Heikkilä.Juha Nurminen

”Ei kai taas.” Se oli ranskalaisten reaktio, kun tiedotusvälineet kertoivat perjantaina Kaakkois-Ranskassa tehdystä terrori-iskusta. Täkäläiset tuttavat lähettivät järkyttyneitä ja surullisen lannistuneita viestejä. ”Mitä seuraavaksi?”

Uutta terrori-iskua osattiin Ranskassa pelätä, sillä maa on ollut hälytysvalmiudessa Pariisin tammikuisista iskuista lähtien. Puoli vuotta sitten kolme terroristia tappoi 17 ihmistä Charlie Hebdo -lehden toimituksessa ja juutalaisessa ruokakaupassa. Iskujen jälkeen viranomaiset ovat toistuvasti muistuttaneet ääriajattelijoiden Ranskalle muodostamasta vakavasta turvallisuusuhasta.

Tämänkertaisessa kaasutehtaaseen kohdistuneessa iskussa kuoli vähemmän ihmisiä kuin Pariisissa puoli vuotta sitten, mutta sen viesti oli yhtä karmivan symbolinen. Ranskan kansalaisen mestaaminen Ranskan maaperällä oli barbaarinen ja raukkamainen ele. Terroristit halusivat näyttää, että he voivat iskeä minne haluavat ja tappaa ihmisiä miten haluavat.

Iskun kohde ja tekotapa olivat siis osin uusia, muuten uutisissa toistui täällä Ranskassa jo traagisen tutuksi tullut kaava. Nuoret miehet ja Isis-järjestön lippu. Viranomaisten radikalisoitumisen takia herännyt mutta sittemmin lopahtanut kiinnostus. Yllättyneet naapurit, järkytystä toisteleva aviopuoliso.

Ääri-islamismi on Ranskalle mittava turvallisuusuhka. Samalla tuo uhka on pitkälti kotikutoinen. Ranskasta on lähtenyt jihadistien riveihin jo yli 1200 taistelijaa, mikä on selvästi enemmän kuin mistään muusta Euroopan maasta. Ranskan viranomaisten mukaan suurimman turvallisuusuhan maalle muodostavat nimenomaan Isis-järjestön joukoissa taistelleet ja Ranskaan palanneet henkilöt.

Ranskan hallitus on jo luvannut panostaa satoja lisämiljoonia terrorismin vastaiseen taisteluun. Tiedustelutoiminnan tehostaminen, viranomaisten valtuuksien kasvattaminen ja konekivääri kädessä partioivien sotilaiden läsnäolo eivät kuitenkaan vielä riitä, jos ja kun sadoilla tai jopa tuhansilla ranskalaisnuorilla on halukkuutta liittyä Isis-järjestön kaltaisiin ääriliikkeisiin.

Ranskan presidentti François Hollande peräänkuulutti jälleen tänään Ranskan yhtenäisyyttä, pelottomuutta ja toiminnan tärkeyttä terrorismia vastaan. Kovin merkittäviä uusia keinoja poliitikkojen on kuitenkin tällä kertaa vaikea keksiä – suurin osa ilmeisimmistä kun on otettu viime kuukausina jo käyttöön. Tehovalvonta on myös vaatinut veronsa, ranskalaisviranomaiset kun ovat valmiiksi uupuneita ja moni poliisi uutisten mukaan sairaslomalla.

Tehovalvonta ei riitä estämään terrori-iskuja, mutta rauhoittaa kenties kansalaisia. Mitä iskujen estämiseen sitten tulee, jää jäljelle lähinnä kysymys ääri-islamismin vetovoiman syistä. Miten ääriuskonnollisuudesta tulee Ranskan kaltaisessa maassa kasvaneelle nuorelle niin tärkeää, että hän on valmis tappamaan sen nimissä? Ja se onkin hyvä kysymys, muuallakin kuin Ranskassa.

Annastiina Heikkilä, Pariisi

Lue seuraavaksi