Jari Korkki: Uskallammeko erota Kreikasta?

Kuukausitolkulla on jauhettu Kreikan euroerosta ja jopa erosta Euroopan unionista. Mutta kukahan tässä on oikein eroamassa ja kenestä, kysyy Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Brysselissä valvotaan yökausia ja Saksa uhkailee, että valmista pitäisi olla viimeistään silloin, kun pörssit maanantaiaamuna aukeavat. Brysselin käytävillä puhutaan yhä avoimemmin siitäkin mahdollisuudesta, että Kreikka ajautuu vararikkoon ja pullahtaa sitä myöten pihalle eurosta, ehkäpä koko Euroopasta.

Spekulaattoreilta unohtuu muutama perusasia. Kreikka ei voi pullahtaa ulos Euroopasta, koska Kreikka ON Eurooppa. Eurooppa voi tietysti pyristellä eroon Kreikasta, jos uskaltaa, mutta siitä seuraa sitten kaikenlaista muutakin.

"Eurooppa on varastanut nimensä Kreikasta, joten jos se päättää Kreikasta erota, lienee itsestäänselvää, että sen pitää keksiä itselleen uusi nimi."

Kreikkalaisen mytologian mukaan Europa oli foinikialainen prinsessa, johon ylijumala Zeus retkahti pahan kerran ja raahasi tämän Kreetalle jalkavaimokseen.

Muinaisille merenkulkijoille Europa oli Manner-Kreikka. Ja Rooman valtakunnassa Europa oli osa Traakian provinssia, joka nykykartalla sijoittuu osapuilleen kreikkalaisen Thessalonikin kaupungin maisemiin.

Eurooppa on siis varastanut nimensä Kreikasta, joten jos se päättää Kreikasta erota, lienee itsestäänselvää, että sen pitää keksiä itselleen uusi nimi. Ja tietysti myös yhteisvaluutta pitää nimetä uudelleen, koska nykyinen nimi kantaa yhtä lailla niskassaan kreikkalaisen mytologian painolastia.

Jupiter saa ehkä pitää kuunsa, mutta muutoin edessä on valtava nimikilpailu: maanosa, raha ja tietysti ne laulukilpailut.

Tämä avaa valtavia mahdollisuuksia ja huikaisevia näköaloja. Etsimättä tulee mieleen, että varmasti ainakin maanosan talousveturi Saksa näkisi mielellään vahvan markan ja siinä sivussa pienen Suomenkin perusmärkä uni saisi täyttymyksensä. Markan paluu!

Liirat ja pesot häviävät heti lähtökiihdytyksessä, hyppäämme tässä Saksan vankkureihin ja alamme jo kaivella vanhoja kolikoita piironginlaatikosta.

Kokonaisen maanosan nimeäminen on jo vähän vaikeampi pala. Sen verran ylikansallista otetta pitää olla, että yksittäisten maiden nimet hyllytetään heti alkuunsa, vaikka niillä olisi kuinka hieno historia takanaan. Niin muodoin esimerkiksi Pyhä saksalaisroomalainen keisarikunta ja Itävalta-Unkari hylätään heti kättelyssä.

Vanhoista suosikeista Rooma on tietenkin itseoikeutettu finalisti, mutta totisesti kyllä viikinkien koko maanosaan ulottunut valloitushistoriakin luo oikeuden tuoda kilpaan jalo ehdotus Pohjolasta.

Miten olisi Valhalla? Viikinkien taivas, jossa uljaat soturit harjoittavat hurjia syöminkejä ja juominkeja valmistautuessaan Ragnarökin viimeiseen taisteluun. Sopisi mainiosti maanosan nykyiseen kärvistelyyn talous- ja pakolaiskurimuksen ytimessä.

Ja sitten on vielä ne laulukilpailut. Tämä on helppo. Syksyn Sävel on vapaana.

Levollista viikonloppua, Eurooppa.

Jari Korkki
Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja