Somalian terrori-iskussa on voinut kuolla jopa 50

Perjantain terrori-iskujen sarja alkoi jo aamulla Somaliassa, kun al-Shabaab hyökkäsi Afrikan unionin tukikohtaan. Interpol on luvannut apua kaikille neljälle maalle, joita terrori-iskut perjantaina ovat ravistelleet.

Ulkomaat
Somalian pääkaupungissa Mogadishussa räjähti autopommi keskiviikkona 24.6. Al-Shabaabin uskotaan olleen myös tämän iskun takana.
Somalian pääkaupungissa Mogadishussa räjähti autopommi keskiviikkona 24.6. Al-Shabaabin uskotaan olleen myös tämän iskun takana.Mohamed Abdiwahab / AFP

Koko maailmaa ravistelleiden terrori-iskujen ketju alkoi jo perjantai-aamulla Somaliassa, kun al-Shabaab hyökkäsi Afrikan unionin tukikohtaan Legon kylässä, noin sata kilometriä pääkaupunki Mogadishusta.

Al-Qaidaan ja Isikseen linkitetty terroriryhmä hyökkäsi tukikohtaan ensin autopommilla, ennen kuin aseistetut miehet kävivät ihmisten kimppuun. Hyökkäyksessä on AFP:n kanssa puhuneiden sillminnäkijöiden mukaan kuollut jopa 50 ihmistä, mutta lukua ei ole vahvistettu. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuolleita on ainakin 30.

Jotkut uhreista mestattiin ja musta islamistilippu nostettiin tukikohdan ylle.

Afrikan unionin erikoislähettiläs Maman Sidikou on yhdessä YK:n Somalian erikoisedustajan kanssa tuominnut iskun.

– Tämä isku ei heikennä jatkuvaa tukeamme Somalian hallitukselle ja kansalle. Tuemme heitä kunnes he ovat vapaita terrorismista, Sidikou sanoi.

Al-Shabaab on vannonut lisäävänsä iskujaan muslimien pyhän Ramadan-kuukauden aikana.

USA: Ei todistusta iskujen yhteydestä

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on ilmoittanut, että tänään Ranskassa, Tunisiassa, Kuwaitissa ja Somaliassa tapahtuneita terrori-iskuja ei voida tämän hetkisen todistuksen avulla linkittää yhteen.

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on tarjonnut apuaan selvittämään iskuja kaikissa neljässä maassa. Interpolin pääsihteeri Juergen Stock sanoi uutistoimisto AP:n mukaan, että kaikki neljä perjantain iskua osoittaa kuinka terrorismi on maailmanlaajuinen uhka.

Yhteensä Ranskassa, Tunisiassa, Kuwaitissa ja Somaliassa kuoli perjantaina ainakin 80 ihmistä terrori-iskuissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters