EU: Romania ei ole täyttänyt talouslupauksiaan

Romania on saanut lainarahaa ja luvannut vastineeksi talousuudistuksia. Osa lupauksista on pidetty, mutta veropolitiikassa on puutteita, toteaa EU:n komissio. Seurauksena on valtiontalouden vajeen kasvu.

Romanian presidentti Klaus Johannis. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Romania ei ole toteuttanut kaikkia lupauksiaan taloutensa uudistamisesta, toteaa Euroopan unionin komissio. Komission edustajat tapasivat Romanian johtoa eilen perjantaina Bukarestissa.

EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto lainasivat Romanialle 20 miljardia euroa vuonna 2009, kun maa oli syvässä lamassa. Vuonna 2013 tehtiin kahden vuoden mittainen jatkosopimus neljän miljardin dollarin lainasta.

Lainojen ehtona oli, että maa toteuttaa lainoittajien kanssa sovitut talousuudistukset.

Perjantain tapaamisessa komissio totesi, että Romania on edennyt eräillä talouden osa-alueilla hyvin ja makrotalouden tilanne on vahva.

Tästä huolimatta osa yhteisesti sovitun toimenpiteistä on jäänyt toteutumatta, komissio sanoo. Olennaisin puute koskee veropolitiikkaa.

Keskiviikkona Romanian parlamentti hyväksyi arvonlisäveron alentamisen 24:stä prosentista 19:sta ensivuoden alusta lähtien. Parlamentti toivoo veronalennuksen kasvattavan kulutusta.

Maan luotottajat ovat varoittaneet, että alv-ale heikentää vakavalla tavalla budjettituloja. Julkisen talouden alijäämän arvioidaan nousevan 2,8 - 2,9 prosenttiin, kun ennen veroalea alijäämä olisi ollut vain yhden prosentin luokkaa.

Romania ja EU päättävät maan velkaohjelman jatkamisesta ensi viikon keskiviikkona pidettävässä valtiovarainministerien kokouksessa.