1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Tuhannet polkivat Tahkolla liukkaassa mutavellissä – katso kuvat

Suomen suurin maastopyöräilytapahtuma Tahkolla keräsi tänäkin vuonna ennätysosanoton. Yleensäkin haastava reitti oli tänä vuonna entistä vaikeampi märän ja liukkaan maaston vuoksi.

urheilu
Jaakko Mursu ( oik) Markku Koljonen Tahko MTB
Tahko MTB -kisaan osallistuneet Markku Koljonen (vas) ja Jaakko Mursu kisan jälkeen.Helmi Nykänen / Yle

Rapa roiskui tänä vuonna Suomen suurimmassa maastopyörätapahtumassa Kuopion Tahkolla. Maasto on alkukesän sateiden jälkeen märkää ja liejuista.

Tahko MTB on paitsi Suomen suurin myös yksi haastavimmista maastopyöräilykilpailuista Suomessa.

– Tässä kaikki varmasti pääsevät haastamaan itseään ja kokeilemaan omia rajojaan. Siellä on myös jyrkkiä nousuja ja laskuja, polut ovat kivikkoisia ja juurakkoisia. En muista, että maasto olisi koskaan ollut näin märkä ja liukas. Kisaajia odottaa mutakylpy, kuvailee Markku Koljonen, joka osallistuu 60 kilometrin kisaan.

Rengasrikot yleisiä

Koljosen mukaan tapaturmia sattuu varmasti, etenkin näissä olosuhteissa. Hänelle itselleen ja hänen kilpakumppanilleen Jaakko Mursulle ei ole kuitenkaan kertaakaan sattunut mitään vakavampaa.

– Yleisin haveri on rengasrikko, tulee vain mielipaha ja ajanmenetys kun hyttysten keskellä joutuu paikkailemaan. Pyöräilykypärän olen kerran hajottanut, Jaakko Mursu muistelee.

Koljonen on ottanut osaa Tahkon maastopyöräilytapahtumaan sen alusta alkaen. Tapahtuma järjestetään nyt 17. kertaa. Se on kasvanut vuosi vuodelta ja tänäkin vuonna yllettiin uuteen osallistujaennätykseen: kisaan ilmoittautui yhteensä lähes 2 300 pyöräilijää.

– Silloin ensimmäisellä kerralla vuonna 1999 kisassa oli suunnilleen 135 ajajaa ja kaikki mahduttiin hyvin samoille kapeille poluille. Nyt lähtöjä pitää olla useita, Koljonen muistelee.

Jopa 300 kilometriä pyöräillen

Sarjoja on tänä vuonna 25 kilometristä 180 kilometriin. Kaksi hurjapäätä päätti yrittää pyöräillä reitin viisi kertaa eli yhteensä 300 kilometrin matkan. He lähtivät taipaleelle jo perjantai-iltana.

Tahkolla järjestettiin myös yöpyöräily, jossa saattoi lumoutua kesäyön valosta ja idyllisestä maalaismaisemasta.

– Tämä on Suomen mittakaavalla ainutlaatuinen tapahtuma, myös tunnelmaltaan. Jossain vaiheessa kun asuin ulkomailla, suunnittelin kesäni niin, että pääsin tänne ajamaan, Jaakko Mursu kertoo.

Lopuksi suihkuun

Koljonen arveli, että olisi tänä vuonna onnistunut ajamaan 60 kilometrin matkan alle kolmessa tunnissa, mutta nyt hän ei enää siihen usko.

– On niin märkää. Jos 3,15 tulee, niin olen tyytyväinen. Jaakko on kovemmassa kunnossa, hän varmaan menee nopeammin, Koljonen ennustaan.

Miesten 60 kilometrin Kusti Kittilä sai huippuajan: hän saapui maaliin kahdessa tunnissa ja 33 minuutissa. Lyhimmän eli 25 kilometrin matkan voitti ensikertalainen Anssi Kuittinen tunnin ja 17 minuutin ajalla.

Entä sitten Jaakko Mursu ja Markku Koljonen? Ennakko-odotukset toteutuivat. Mursu tuli noin viitisen minuuttia ennen kilpakumppaniaan maaliin, liukas maasto aiheutti kaatumisia, mutta molemmat pääsivät kunnialla ja hyvässä kunnossa maaliin runsaassa kolmessa tunnissa.

– Aina pitää olla tyytyväinen, kun pääsee maaliin. Seuraavaksi välineet pesuun ja suihkuun. Voidaan pestä painepesurilla toisemme, miehet vitsailevat.

Lue seuraavaksi