Päivä Nuutajärvellä vie lapset lasiesineiden synnyn juurille

Lasten päivä Urjalan Nuutajärven lasikylässä vie mm. lasiesineiden ja keramiikan teon äärelle. Kesäkuun viimeisenä lauantaina lapset pääsivät esimerkiksi kokeilemaan pallon puhaltamista hehkuvasta lasisulasta ammattilaisten opastuksella.

Kotimaa
Lasten lasinpuhalusta
Siiri Rinne kokeili lasin puhaltamista. Jouni Tanninen / Yle

Pitkän puhallusputken päähän otetaan uunista kappale hehkuvan kuumaa lasimassaa. Siitä lähdetään sitten pyörittelemällä ja puhaltamalla tekemään pallon muotoista esinettä.

Aikuistakin jännittäisi, mutta pääosin eskari- ja alakouluikäisistä koostuva joukko ottaa asiat rauhallisesti. Ja mikä ettei, oppaina ovat Nuutajärven Lasikylän ammattilaiset.

– Kivalta tuntui puhaltaa, sanoo 7-vuotias Siiri Rinne. Hän on äidin kanssa tullut Punkalaitumelta viettämään kesäistä päivää Nuutajärvellä.

Tuntuiko puhallusputki yhtään polttavalta, kun toisessa päässä oli palanen sulaa lasia?

– Kylmä se oli! Siiri vakuuttaa.

Lasten suunnittelemia lasiteoksia ammattilaisten työnä

Toisessa pisteessä lasinpuhaltajat valmistavat lasten piirustusten perusteella taideteoksia. Kaasulla lämpiävät uunit humisevat ja hehkuvat kuumuutta. Lasinpaloja lämmitetään aina välillä, muokataan, pyöritetään vähän väriaineessakin ja työnnetään taas 1300 asteen kellertävään hehkuun.

Työn alla on tokaluokkalaisen Anselmin suunnittelema Banaanikala. Ja kyllä siitä alkaa jo puolivälissä hahmottua piirustuksen esimerkkiä muistuttava otus, vaikka kolmiulotteinen kappale on tietysti aina vähän erilainen kuin paperille piirretty.

Päivän teema onkin avaruuden ihmeet. Virikkeitä tarjoaa heti aamupäivällä Nätyn teatteriesitys Retki uudelle planeetalle sekä Sähköankeriaan musiikkiesitys.

Lasten Päivän Lasikylässä järjestää Nuutajärven käsityöläisten porukka sekä lukuisat talkoolaiset. Kesän mittaan on muitakin lasten tapahtumia, esimerkiksi piirustuskilpailun parhaat työt ja tietysti nyt syntyneet avaruuden ihmeet.