Kromi kiiltää ja moottorit mouruavat – Vintage Drags kunnioittaa kiihdytysajojen historiaa

Kun Vintage-autojen harrastajat kokoontuvat kisaansa, kentällä raikaa rockabilly, moottorit murisevat matalasti ja naisväki on tälläytynyt fiftarityyliin.

viihde
Vanhoja, kunnostettuja autoja rivissä.
Rautoja rivissä Räyskälä Vintage -tapahtumassa.Kati Turtola / Yle

Kuluvana vuonna suomalainen kiihdytysurheilu täyttää 40 vuotta. Räyskälän lentokentällä järjestettävässä Räyskälä Vintage Drags- autoilutapahtumassa halutaankin nostaa suomalaista kiihdystysurheillun historiaa.

Kilpailujen johtaja Martti Luoson mukaan kysessä on alan harrastajien tapa muistella menneitä.

– Vuonna 1975 ajettiin ensimmäiset kisat ja täällä Räyskälässä ajettiin kahta vuotta myöhemmin, vuonna 1977, kertoo Luoso.

Näytösluonteinen kiihdytysajo ajetaan lentokentällä match race- tyyppisesti parilähtöinä. Tällä kertaa mukaan kilpailuun on otettu ennen vuotta 1962 valmistetut Hot Rod, kustom ja vintage street machine –tyyppiset autot sekä mm. gasser- tyyliin kunnostetut ja etumoottoriset dragsterit.

Rakkaudella tuunattua kalustoa

Juuri ennen kisojen alkua Räyskälän lentokenttä täyttyy rauhallisesti paikalle rullaavasta kunnostetusta kalustosta. Kisaamaan on saapunut kaikkiaan kuutisenkymmentä konetta. Harrastajia, jotka tulevat paikalle näytösluonteisesti parkkeeraamaan koneensa kentälle ja esittelemään komeaa menopeliään, on moninkertaisesti.

– Vanhimmat autot täällä Räyskälässä ovat 20-luvun lopulta, tietää Luoso.

Tyllihameet ja tukkatötteröt

Koneiden lisäksi vanhojen autojen harrastus näkyy myös tapahtumakansan ulkonäössä. Osalla näisväestä on poninhäntä, kissamaisia silmälaseja ja viisikymmentäluvun kellohameita. Miesten farkunlahkeet on oikeaoppisesti rullattu ja tukkaan värkätty etutötterö. Kilpailujen johtaja Martti Luoso ei ole yhtään hämmästynyt vilinästä kisakentällä.

– Kun sana kiirii, että tälläinen on niin kyllä tämä kiinnostaa.

Samaan aikaan naapurikunnassa Tammelassa järjestettävästä vanhan tyylin auto- moottoripyöräharrastajien Do Dads viikonlopputapahtumasta on saapunut runsaasti samanhenkistä porukkaa Räyskälään.

– Siksi täällä on kyllä tosi hienoja autoja paikalla, kehuu kilpailujen johtaja Martti Luoso.