Viikateniitto on taitolaji – konkarit näyttävät mallia -video

Viikateniiton maailmanmetaruudet ratkottiin viikonvaihteessa Limingassa. Kisa järjestettiin nyt jo 23. kertaa. Parhaimmat tulokset puolen aarin niitossa tekivät niittämisen tekniikan taitavat konkarit.

ilmiöt
Viikateniiton MM-kilpailut Limingassa 27.6.2015 Pappilan niityllä.
Limingassa järjestettiin jo 23. kertaa viikateniiton MM-kilpailut. Tuttuun tapaan osallistujia oli eri puolilta maata ja vanhat konkarit näyttivät taas kerran kyntensä.

Viikateniitto alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Sen säilyttämiseksi on Limingassa järjestetty jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien maailmanmestaruuskisoja, joissa vanhaa taitoa vaalitaan.

Myös asusteiden pitää kunnioittaa perinteitä. Toppahousuissa ja lenkkareissa ahertava pikaniittäjäkin saa nimittäin tuomareilta armotta sakkosekunteja.

Liippaus aloittaa kilpailun

Kisa alkaa liippauksella, jossa tuomarit arvostelevat liippauksen taidon ja määräävät väärin liippaaville sakkosekunteja. Pahinta on töksäytellä lippakiveä viikaterautaa vastaan.

Sen jälkeen kilpailijat siirtyvät arvotulle puolen aarin kokoiselle niittoalueelle.

Niittoon käytettävä aika mitataan ja lopputulos arvioidaan sekuntikellon kanssa. Myös niittotyyli on tärkeää. Liian koukussa tehty niitto tai laahustava kulku kostautuvat, sillä tuomarit antavat tässäkin vaiheessa myös tyylipisteitä.

Koska pelkällä voimalla ja kiireellä ei kisasta kunnialla selviä, parhaat niittäjät löytyvätkin yleensä konkarikaartista, mutta uusiakin yrittäjiä kisaan vuosittain ilmaantuu.

Limingan heinä vaatii kunnon löylytyksen

Kiuruveteläinen Martti Multala kävi Limingassa pokkaamassa taas kerran yhden kultaisen mitalin. 84-vuotias konkari teitää, miten heniä kaatuu, vaikka Limingassa se tuntuikin olevan sitkeän sorttista.

– Siellä on niin outo heinä. Mitä lie Pohjanlahden pohjaa visiin. On niin sitkeä kaatumaan, että meinaa niiata. Sille pitää antaa oikea löylytys, arveli aikaisemmpina vuosina jo 16 mitalia kisoista napannut mestari ennen kisan alkua.

Kisan jälkeen yli 70 -vuotiaiden sarjassa numerolla 4 kilpailleen miehen viikate nousi ensimmäisenä pystyyn niiton päättymisen merkiksi. Samalla kilpailusaalis lisääntyi taas yhdellä kultaisella mitalilla.