Leijonat palaavat Ruandaan

Vuoden 1994 kansanmurha koetteli myös luontoa ja eläimiä Ruandassa. Nyt Etelä-Afrikasta tuodaan maahan seitsemän leijonaa, joiden toivotaan elvyttävän Ruandan leijonakanta.

Ulkomaat
Urosleijona heinikossa
Gernot Hensel / EPA

Yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen Ruandan maaperällä tulee olemaan taas leijonia. Uhattua lajia ei ole ollut Ruandassa sitten vuoden 1994 kansanmurhan.

Seitsemän leijonaa, joista kaksi on urosta ja viisi naarasta, lennätetään maanantaina Etelä-Afrikasta itäisessä Ruandassa sijaitsevaan Akageran kansallispuistoon. Kahden viikon karanteenin jälkeen leijonat vapautetaan puistoon, joka kuitenkin on aidoitettu.

Leijonien tuonti Tansanian rajalla olevaan Akageraan on puistoviranomaisten mukaan uraauurtava tapahtuma.

– Tämä on läpimurto puiston kuntoutuksessa. Leijonien paluu edistää ekosysteemin tasapainoa, Ruandan turismivastaava Yamina Karitanyi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Leijonat on valittu muun muassa niiden lisääntymiskyvyn perusteella. Ne ovat nyt Ruandan uuden leijonakannan toivo.

Kansanmurha vaikutti myös eläimiin

Vuoden 1994 kansanmurhan aikana Ruandan leijonat joko tapettiin tai karkotettiin ihmisten paetessa ja yrittäessä suojella karjaansa.

Sata päivää kestäneessä verisessä kansanmurhassa kuoli yli 800 000 ihmistä, kun hutuihin kuuluvia ihmisiä hyökkäsivät tutsivähemmistön ja niin sanottujen maltillisten hutujen kimppuun. Kansanmurhaa edelsi pitkä propagandakausi muun muassa radion kautta, jonka aikana ihmisiä kehotettiin "puhdistamaan maa" tutseista.

Ruandan luonto ja eläinkanta kärsi suuresti vuonna 1994. Metsiä, joihin ihmiset pakenivat, poltettiin ja eläimiä tapettiin. Leijonat katosivat Ruandasta kokonaan kansanmurhan aikana.

Leijonia uhkaa sukupuutto

Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n punaisella listalla oleva leijona kuuluu kaikkialla elinalueillaan riskialttiiden lajien joukkoon. Perinteisesti vahvoilla leijona-alueilla Itä-Afrikassa tilanne käy nopeasti yhä huonommaksi, IUCN varoittaa.

Itä-Afrikan leijonia uhkaa nykyään varsinkin salametsästys, ja niiden ruumiinosien käyttäminen perinteisessä lääketieteessä Aasiassa ja Afrikassa.

112 000 hehtaarin Akagera-puisto tarjoaa petoeläimelle runsaasti ruokaa – leijonia odottaa puistossa muun muassa useita eri antilooppilajeja, puhveleita, kirahveja ja seeproja.

Ruandan pääkaupungista Kigalista parin tunnin matkan päässä sijaitseva Akagera on tärkeä turistikohde Ruandassa. Puistossa vieraili vuonna 2014 28 000 ihmistä.

Lähteet: AFP, Yle