Yle Ateenassa: Kireä tunnelma, kuvaajaan käytiin käsiksi

Pankkien eteen on muodostunut eripituisia jonoja, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Dan Ekholm. Kahviloissa kaikki puhuvat yllätyksenä tulleesta kansanäänestyksestä.

Ulkomaat
Mies osoittelee kameraa kohti.
Yle

– Tunnelma Ateenan kaduilla on kireä. Ylen kuvaajan kimppuun käytiin, kun hän kuvasi pankkiautomaattijonoja Ateenan lähiöissä, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Dan Ekholm paikan päältä Kreikan pääkaupungista.

Kreikan pääministeri ilmoitti yllättäen kansanäänestyksestä keskiyöllä pitämässään puheessa. Alexis Tsipras lupaa toteuttaa kansan tahdon lainaohjelmasta.

Tsiprasin ilmoitus on synnyttänyt silminnähtävää epävarmuutta. Ihmiset pelkäävät nyt pääomarajoituksia ja eurojen loppuvan pankeista.

– Olen nähnyt hyvin monta jonoa eri pankkien edessä. Yhdessä paikassa oli noin 25, toisessa 15, yhdessä noin 10 jonottajaa. Niillä paikoilla, joilla ei ole jonoja, automaatti ilmoittaa teknisestä häiriötä tai ettei ole yhteyttä – "pyydämme, että ymmärrätte tilanteen", Dan Ekholm kertoo.

– Hyvin moni ei käy automaatilla, koska on jo aiemmin tyhjentänyt tilinsä. Myös suuri osa ilmoittaa, että ei ole yhtään rahaa. Heillä ei ole syytä tehdä mitään.

Dan Ekholm kävi eri kaupunginosissa, muun muassa kantakaupungin liepeillä Nea Smyrnissä, missä kaksi keski-ikäistä miestä sysäsi pankkijonoa videoineen kuvaajan sivuun.

"Koiria kohdellaan paremmin"

Tuohtumus kohdistuu paitsi mediaan, ennen kaikkea hallitukseen ja Eurooppaan.

– Erään haastattelemani miehen mielestä tämä on Tsiprasin yritys kiristää kansaa, kun päätös sysätään sille kansanäänestyksenä, Ekholm kertaa.

– Moni aikoo äänestää säästöpakettia vastaan. Jotkut sanovat edustavansa eurooppalaisuutta, ja siksi muun Euroopan olisi kohdeltava heitä paremmin. Eräs Gianis-niminen mies sanoi, että koiria kohdellaan paremmin kuin kreikkalaisia.

Kahviloissa Tsiprasin yllätysäänestyksestä puhuvat kaikki.

– Poliitikot yrittävät rauhoittaa ihmisiä, jottei tulisi pääomapakoa. Mutta kun on Kreikasta kysymys, ihmiset eivät luota johtajiinsa vaan pelkäävät, että heidät petetään vielä kerran.