Hyppää sisältöön

Kreikan lainaohjelmaa ei jatketa

EU on päättänyt hylätä Kreikan lainaohjelman jatkamisen. Kreikan valtionvarainministeri Yanis Varoufakis sanoo, että päätös voi aiheuttaa "pysyvää haittaa" euroalueelle.

Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Brysselissä kokoontuneet valtiovarainministerit ovat päättäneet, että Kreikan lainaohjelmaa ei enää jatketa. Euromaiden johtajille Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasin ilmoitus järjestää kansanäänestys maan lainaohjelmasta ensi viikon sunnuntaina tuli epämiellyttävänä yllätyksenä.

Brysselissä koolla olevista euromaiden valtiovarainministereistä enemmistö – muun muassa Alexander Stubb – on todennut että Kreikan lainaohjelma lopetetaan.

– Selkeä enemmistö on sen kannalla, että ohjelmaa ei voida enää jatkaa, Stubb sanoi.

Kreikan lainaohjelman määräaika on tiistaina, kesäkuun 30. päivä. Myös euroryhmän puheenjohtaja, Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem on todennut, että ovi Kreikalle on nyt sulkeutunut.

"Taistelemme vielä"

Kreikan valtionvarainminister Yanis Varoufakis sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että päätös voi aiheuttaa "pysyvää haittaa" euroalueelle.

– Euroryhmän kieltävä päätös jatkaa ohjelmaa parilla päivällä tai viikolla tulee varmasti haavoittamaan Euroryhmän uskottavuutta demokraattisena unionina ja pelkään, että haitat tulevat olevaan pysyviä, Varoufakis sanoi tavattuaan muut valtionvarainministerit.

Varoufakis sanoi myös, että Kreikka taistelee vielä velkojien kanssa, jotta sopimukseen päästäisiin.

– En halua spekuloida epäonnistumisesta.

Euroryhmä on tällä hetkellä koolla Brysselissä, jossa Kreikan tilanteesta parhaillaan keskustellaan.