Etlan Vihriälä: Kreikan pankkeja uhkaa sulkeminen

Käynnissä oleva talletuspako on ajamassa Kreikan pankkijärjestelmää toimintakyvyttömäksi.

Ulkomaat
Vesa Vihriälä
Vesa VihriäläYle

Kariutuneiden lainaneuvottelujen jälkeen Kreikan kohtalon kysymys on maan pankkijärjestelmän kestävyys. Moni kreikkalainen haluaa nostaa säästönsä turvaan pahimman varalta, mikä on synnyttämässä talletuspaon. Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan käteisen rahan hamuaminen voi johtaa siihen, että Kreikan pankkien on pakko pistää lappu luukulle.

– Jos Kreikan keskuspankki ei pysty enää EKP:n sääntöjen puitteissa myöntämään lisää hätärahoitusta maan pankeille, niin silloin on pakko ottaa käyttöön erilaisia rajoituksia talletusten nostamiselle sekä valuutanvaihdoille ja -siirroille. Mikäli tämäkään ei riitä, niin joudutaan sulkemaan pankit, mikä tietysti halvaannuttaisi Kreikan talouden hyvin pahoin lyhyessäkin ajassa, Vihriälä selventää.

Etlan toimitusjohtaja näkee, että eurojen nosto- ja maksurajoitukset ovat Kreikan ensi askel ulos eurosta.

– Jos euroja ei Kreikassa voi käyttää hyväksi, eikä pankeissa olevia eurotalletuksia pysty nostamaan tai niillä ei voi tehdä maksuja, niin silloin Kreikka ei ole enää täysimääräisesti euroalueen jäsen, Vihriälä sanoo.

Sekä Kreikka että sen lainoittajat ovat toivoneet, että Kreikka voisi jatkaa eurojäsenenä. Vihriälän mukaan jatko on edelleen mahdollinen, mikäli Kreikka ottaa pari askelta taakse ja palaa neuvottelemaan velkojien kanssa.

– Kreikka voi aina palata neuvottelupöytään ja hyväksyä velkojamaiden tekemän tarjouksen. Sen jälkeen voidaan yrittää yhteistoimin saada Kreikan pankkijärjestelmä jälleen jaloilleen, Vihriälä toteaa.