1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitä kaikkea siitä seuraa, jos Kreikka ei pysty maksamaan velkaansa?

Euromaat ilmoittivat, että Kreikan lainaohjelmaa ei jatketa, maalta umpeutuu lainaerä IMF:lle tiistaina ja Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on ilmoittanut järjestävänsä kansanäänestyksen. Miltä Kreikan lähitulevaisuus näyttää?

Ulkomaat
Mielenosoittajat kantavat Kreikan lippua.
Yannis Kolesidis / EPA

Kreikan lainaneuvottelujen kariuduttua euroryhmän valtionvarainministerit keskustelevat nyt mahdollisista tulevaisuuden näkymistä, jos Kreikka ei tiistaihin mennessä pysty maksamaan erääntyvää velkaansa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Kreikan viimeinen suunnitelma ennen lauantaita oli saada aikaan sopimus, jonka myötä se saisi 1,8 miljardia euroa lisärahoitusta. Sopimuksen syntyminen olisi vaatinut Kreikalta uudistuksia maan talouden tasapainottamiseksi. Kreikka kuitenkin ilmoitti lopettavansa neuvottelut ja järjestävänsä sopimuksesta kansanäänestyksen, minkä takia lisärahat jäävät saamatta.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa Kreikan kannalta?

Talletusten nostorajoituksia

Kreikan ja lainoittajien neuvottelujen kariutuminen voi johtaa talletuspakoon Kreikassa. Kreikkalaiset ovat lauantaina tyhjentäneet tilejään pankkiautomaateilla, minkä vuoksi maan hallitus saattaa määrätä pankeille pääomarajoituksia jo sunnuntaina.

Mitä tiistain jälkeen?

Jos Kreikka ei pysty ensi tiistaina maksamaan velkaansa IMF:lle, lainoittajien on päätettävä, vaativatko ne kaikki Kreikalle annetut velat heti takaisin kokonaisuudessaan. Aikaisemmin on annettu ymmärtää, että tämä on epätodennäköistä, koska se tekisi Kreikan taloudellisesta tilanteesta vielä vaikeamman.

EKP:n hätärahoitus

Euroopan keskuspankin EKP:n on päätettävä jatkaako se Kreikan pankkien tukemista ensi viikolla. EKP voi sen sääntöjen puitteissa antaa hätärahoitusta kreikkalaisille pankeille, mutta raja voi kuitenkin tulla vastaan, jos talletuspako Kreikassa kiihtyy.

Valtion velkakirjojen takaisinmaksu

EKP voi myös antaa päätöksen odottaa heinäkuun loppuun asti, jolloin Kreikan on lunastettava siltä 3,5 miljardin arvosta velkakirjoja. Jos Kreikka ei tuolloinkaan pysty hoitamaan velvollisuuksiaan, EKP:n olisi vaikea jatkaa kreikkalaispankkien tukemista.

Hidas eurosta lähteminen ja rinnakkaisvaluutta

Ilman EKP:n tukea on todennäköistä, että Kreikan pankkisektori romahtaa. Silloin Kreikan pitäisi ottaa käyttöön jonkinlainen rinnakkaisvaluutta.

Kansanäänestys 5. heinäkuuta

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kreikkalaiset äänestävät lainaohjelman hyväksymisestä käteispulan, maksurajoitusten ja jopa levottomuuksien keskellä. Kansanäänestys voi johtaa eurosta eroamiseen.

Kreikka äänestää uudistuksien puolesta

Jos kansanäänestyksessä päädytään myöntymään velkojien vaatimuksiin, Kreikan hallituksen olisi pakko neuvotella kolmas lainaohjelma kansainvälisten lainoittajien kanssa. Uudet neuvottelut voisivat kestää kuukausia, ja ne saattavat osoittautua vielä vaikeammiksi kuin viikonloppuna kariutuneet neuvottelut.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi