Stubb: Kreikka ei ole lähdössä eurosta

Kreikan ero eurosta eli ns. Grexit ei ole euroryhmän asialistalla, vahvistavat ryhmän jäsenmaat. Kreikan itsensä mielestä erottaminen jopa rikkoisi Euroopan unionin perussopimusta.

Ulkomaat
Alexander Stubb
Valtiovarainministeri Alexander StubbJulien Warnand / EPA

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Kreikka ei ole lähtenyt tai lähdössä eurosta.

– Mutta me spekuloimme totta kai ja kävimme läpi sitä kokonaisuutta, että Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen. Sen me näemme sitten seuraavien lähipäivien aikana, kertoi euroryhmän kokouksesta yöllä poistunut suomalaisministeri.

Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakis pitää erottamista tai eroa jopa unionin perussopimuksen vastaisena toimena.

– Ero rikkoisi Euroopan unionin perussopimusta, kreikkalaisministeri totesi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaati perjantaina päätöstä Kreikan lainaohjelman jatkamisesta ennen maanantaita kun markkinat aukeavat. Nyt kun ohjelma raukesi, kaikki instituutiot ja euromaat miettivät tahoillaan ja yhdessä keinoja millä padota Kreikan mahdollisen maksukyvyttömyyden laajempia seurauksia.

– Olemme ajautumassa tuntemattomille vesille, sanoi Irlannin valtiovarainministeri Michael Noonan euroryhmän kokouksessa lauantaina.

Ensimmäinen huoli on Kreikasta ja siitä millaisena aamu siellä maanantaina valkenee. Ovatko pankit auki vai kiinni. Euroopan Keskuspankki EKP on koolla tänään sunnuntaina ja se yhteydessä Ateenaan Kreikan keskuspankkiin. Yksi vaihtoehto on ehdollistaa hätälainan (ELA) jatkaminen vaatimuksella, että Kreikka sulkee pankkinsa joksikin aikaa, jotta kiihtyvä käteiskato saadaan rauhoittumaan. Kypros piti pankkinsa kiinni kaksi viikkoa keväällä 2013, kun maa ensin hylkäsi euromaiden ja IMF:n tukiohjelman johon liittyi talletusvero.

Kreikan hallitus ajoi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä parlamentissa läpi päätöksen järjestää kansanäänestys lainaohjelmasta vaikkei sellaista enää ole tarjolla ainakaan tässä vaiheessa.

– Tuloksella ei ole merkitystä, koska sopimuksen takaraja on tiistai eivätkä ehdotetut järjestelyt ole enää voimassa, sanoi IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.

Kukaan euroministereistä ei kuitenkaan ole tyrmännyt sitä mahdollisuutta, että neuvottelupöytään palattaisi. Silloin kyse on uudesta lainaohjelmasta ja uudesta arviosta koskien Kreikan säästö- ja uudistustoimia.

Toinen huoli on markkinoista. Vaikka sellaista markkinaturbulenssia ei kukaan odota mitä nähtiin vuosina 2010-2012 haluavat euromaat suojata edelleen itsensä tartuntariskeiltä. Euromaat vahvistivat lauantaina tekevänsä kaikkensa euron ja euroalueen vakauden turvaamiseksi. Erityistä huomiota kiinnitetään valuutan heikoimpiin jäseniin eli niihin maihin jotka ovat hiljattain irtautuneet lainoitusohjelmasta. Niiden maiden valtionlainojen korot saattavat lähteä nousuun. Sitä varten EU voi nyt tarjota mm. luottolimiittiä, jos rahan hinta markkinoilla nousee liian kalliiksi.

– Käytämme kaikkia olemassa olevia keinoja euroalueen vakauden varmistamiseksi Euroopan keskuspankin tuella, euroryhmän puheenjohtaja Dijsselbloem sanoi euroryhmän kokouksen päätöstilaisuudessa lauantai-iltana.