Hyppää sisältöön

EKP yrittää padota Kreikan kriisiä – suljetaanko Kreikan pankit?

Kreikka saattaa päättää pitää pankkinsa suljettuina maanantaina. Euroopan keskuspankki voi tänään tehdä päätöksen, joka edellyttää Kreikkaa perustamaan pikavauhtia oman, väliaikaisen valuutan. EKP pyrkii myös hillitsemään maanantaina rahamarkkinoilla odottavaa kaaosta.

Kuva: Frank Rumpenhorst / EPA

Euroopan keskuspankki (EKP) yrittää tänään sunnuntaina padota Kreikan talouskriisin vaikutuksia. EKP:n neuvosto aikoo kokoontua aamupäivällä ja pohtia, miten Kreikkaa autetaan.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan EKP:n johto ja Kreikan valtionpankki pitävät tänä aamuna puhelinkokouksen, jossa pohditaan erilaisia vaihtoehtoja.

Kreikan on viimeistään keskiviikkoaamuna maksettava takaisin 1,5 miljardia euroa Kansainvälisen valuuttarahaston antamaa velkaa. Kreikalla ei ilmeisestikään ole itsellään rahaa ja neuvottelut uudesta lainoituksesta katkesivat viime yönä.

Maa on siis painumassa maksukyvyttömyyden tilaan. Kreikan hallitus on luvannut, että esimerkiksi tämän kuun eläkkeet voidaan maksaa ajallaan. Kreikkalaiset ovat kuitenkin alkaneet nostaa rahojaan pankkitileiltään, mikä saattaa kaataa pankkien maksuvalmiuden.

Annetaanko Kreikan pankkien kaatua?

EKP:n on päätettävä, jatkaako se Kreikan pankkien hätälainoitusta, jota perjantaihin mennessä oli annettu jo kaikkiaan 89 miljardia euroa. Tämän ns. ELA-rahoituksen (Emergency Liquidity Assistance) supistaminen edellyttää EKP:n neuvostossa 2/3-osan enemmistön. Talousuutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan päätöksen aikaansaaminen ei ole vaikeaa, jos pääjohtaja Mario Draghi asettuu sen taakse.

Jos hätälainoitus katkaistaan, Kreikan olisi asiantuntijoiden mukaan perustettava jonkinlainen uusi, väliaikainen valuutta, jotta se voisi hoitaa maksuvelvoitteensa.

Valuuttapako pankeista on myös saatava loppumaan. Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kreikan pankit ovat vuoden 2010 jälkeen menettäneet talletuksiaan yli sata miljardia euroa. Jäljellä on vain noin 130 miljardia. Lehden mukaan kaikki rikkaat kreikkalaiset ovat jo vetäneet rahansa pois kreikkalaispankeista. Jäljellä on enää pieni- ja keskituloisten sekä pienyritysten talletuksia. Pankkien toiminnan rajoittaminen sattuisikin eniten juuri heihin.

Kreikan keskuspankki saattaa tänään tehdä päätöksen, että pankit pidetään kiinni maanantaina, jotta suurten summien nostaminen estyisi. Asiantuntijat esittävät tähän kysymyksen, milloin ja millä keinoin pankit sitten aikanaan avattaisiin?

Talletusten nostamiseen voidaan myös määrätä rajoituksia.

EKP:n huolenaihe on myös rahamarkkinoiden tila maanantaina, kun pankit maailmalla jälleen avautuvat. Saksalaislehti Der Spiegelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan markkinoilla saatetaan kokea myllerrystä, kun sijoittajat ovat epätietoisia Kreikan ja euroalueen tulevaisuudesta. Tätä epävarmuutta EKP aikoo kaikin keinoin hillitä.