1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hääasenteet muuttuivat – amerikkalainen smokkimies käy harvinaiseksi

USA:n häämarkkinoilla ja nuoren polven elämäntyylissä puhaltavat monenlaisten muutosten tuulet. Vuokrapukimon laskusuuntaiset käppyrät ovat tästä selvä merkki, amerikkalaiset tiedotusvälineet enteilevät.

Kuvakaappaus menswearhouse.com -pukimon nettisivuilta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Iso yhdysvaltalainen pukimo Men's Wearhouse kertoi hiljattain smokkien vuokraamisen hiipumisesta. Yhtiö ryyditti ilmoitusta toimitusjohtajan havahduttavilla kommenteilla.

Amerikkalaisten asenteet perinteisiä häitä kohtaan ovat muuttuneet, juhlat arkipäiväistyvät, ja mieluummin ostetaan omaksi kuin vuokrataan, pohti toimitusjohtaja Doug Ewert yhtiönsä tulosjulkistuksen aikoihin aiemmin kesäkuussa.

Amerikkalainen televisiokanava CBS (siirryt toiseen palveluun)uskoo, että smokkibisneksen hienoinen myynninlasku on yhteydessä väestötilastolliseen muutokseen.

Tänä vuonna 18–34-vuotiaat kasvavat Yhdysvaltojen suurimmaksi väestöryhmäksi. Heistä peräti neljäsosa jättää avioitumatta, ainakin ennen kuin täyttävät 40 vuotta, ennustaa tutkimuslaitos Pew.

Vaikka sinkkujen määrä on lisääntynyt vuodesta 1970, tämän päivän nuorista aikuisista on tulossa prosenttiosuuksissa sinkumpia kuin aiemmista sukupolvista, Pew arvioi. Uutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun)mukaan solmittujen avioliittojen määrä on pudonnut kolmanneksen vuodesta 1990.

Yleinen "ei" tärkätylle vuokrasmokille

Naimisiin päätyvät puolestaan näyttäisivät valitsevan jotain epämuodollisempaa kuin smokin päälleen. Noin 600 liikkeen Men's Wearhousen toimitusjohtaja kertookin, että rennot hääjuhlat ja erilaiset matkahäät ovat entistä suositumpia.

Pukuvuokraamon tärkätty smokki ei näitä juhlakaluja houkuttele. Ei varsinkaan silloin, kun vuokra-asun ja omaksi ostetun hintaero on vuosien mittaan oleellisesti kaventunut. Omasta smokista ei enää välttämättä tarvitse maksaa yli tuhannen dollarin.

– Näemme kasvua ryhmissä, jotka valitsevat asunsa vähittäismyynnistä vaihtoehtona vuokraamiselle, Doug Ewert sanoo.

Vaikka perinteinen pukuvuokraamo hermoilee laskusuunnasta, alan tulokkaat ovat löytäneet uhanalaiset smokkimiehet netistä. Viime vuoden hääsesongin aikaan netin pukuvuokraamo Black Tux pani asiakkaitaan jo 30 000 nimen jonotuslistaan, kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Verkon houkuttelevimmat pukuvuokraamot ovat onnistuneet välttämään kivijalkaliikkeitä vaivaavan eltaantuneiden pukujen imagon, mutta ovat silti ostopukuja edullisempia vaihtoehtoja.

Smokki on osoittaunut käyttökelpoiseksi muuallekin kuin hääjuhliin. Tällä viikolla Kaliforniassa tiedotusvälineet kertoivat pankkiryöstöstä (siirryt toiseen palveluun), josta poliisi etsii lippalakkiin ja smokkiin pukeutunutta epäiltyä.