Yle Ateenassa: "Kreikassa syntyy kaaos, jos pankeista loppuu käteinen"

Pankkien sulkeminen voi ajaa Kreikan kaaokseen, arvioi Sara Saure Ateenasta. Kreikassa on epävarmuuden takia hätääntynyt tunnelma.

Ulkomaat
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras puhuu parlamentissa 28. kesäkuuta 2015.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras puhui parlamentissa 28. kesäkuuta 2015. Angelos Tzortzinis / AFP / Lehtikuva

Euroopan keskuspankki päättää sunnuntaina jatkaako se hätälainoitustaan Kreikan pankeille.

EKP:n rahahanojen katkaisemisella olisi dramaattiset seuraukset, sanoo Ateenassa oleva Ylen toimittaja Sara Saure.

– Se voisi merkitä esimerkiksi väliaikaisen valuutan käyttöönottoa ja varmaankin kaaosta, jos pankeilta loppuu käteinen.

Päätöstä pankkien aukiolosta odotetaan sunnuntain aikana. On mahdollista, että pankit pitävät ovensa kiinni alkuviikon. Toinen mahdollisuus on ylärajan asettaminen nostoille.

Pankkien olisi varattava käteistä julkisen sektorin palkkoihin ja eläkkeisiin noin 1,5 miljardia euroa, Saure arvioi.

Kreikan parlamentti päätti järjestää kansanäänestyksen lainaohjelmasta viikon kuluttua. Sopimus ei kuitenkaan ole enää tuolloin voimassa.

– Äänestys on otettava yleisesti säästöjen vastustamisen kannalta, koska ihmisille on vielä aika lailla epäselvää, että mitä lainoittajat ovat lopulta vaatimassa, Sara Saure kertoo.

Äänestykseen tulee kysymys, hyväksyvätkö kreikkalaiset lainoittajien ehdot.

– On kysymysmerkki ylittääkö säästöjen vastustus kansanäänestyksessä pelon euroerosta.

– Esimerkiksi Ranska, Italia ja Suomikin ovat halunneet rauhoittaa tilannetta ja korostaa, että Kreikka pysyy eurossa. Jos tällaisia lausuntoja tulee vaikuttajilta lisää, niin ne varmasti muokkaavat kreikkalaisten käsityksiä siitä, mistä kansanäänestyksessä äänestetään.

Kreikassa on epävarmuuden takia hätääntynyt tunnelma, joka heijastuu monella tavalla. Lauantaina pankkiautomaateista nostettiin arvioiden mukaan 500 miljoonaa tai jopa miljardi euroa.

Tavalliset pieni- ja keskituloiset kreikkalaiset kärsivät tilanteesta ja esimerkiksi eläkeläiset ovat kovilla.

– Kaikki eivät ehtineet lauantaina nostaa eläkkeitään tai rahat olivat jo loppuneet automaateista. Myös huoltamoilla on ollut jonoja, koska ihmiset pelkäävät bensiinin loppumista. Ruokakaupoissa on puolestaan hamstrattu kuivamuonaa.