Pitkäkyntiset veivät kymmenien tuhansien arvoisen pyöräkuormaajan Vantaalla

Varastettu työkone on Suomessa hankala muuttaa rahaksi. Siksi varkaat pyrkivät kuljettamaan rekisteröidyt kuormaajat tavallisesti ulkomaille.

Kotimaa
Tietyömaa
Pekka Sakki / Lehtikuva

Vantaan Kivistössä on varastettu arvokas Kramer-Allrad -pyöräkuormaaja. Kuormaaja hävisi perjantain ja lauantain välisenä yönä Keimolan huoltoaseman pohjoispuolella sijaitsevalta tietyömaalta. Varkaiden mukaan lähti myös kuormaajan kauha.

Varastetun pyöräkuormaajan arvo on noin 70 000 euroa.

Poliisi epäilee, että kuormaaja on todennäköisesti viety joko ajamalla tai kuljetuslavetin päällä. Rikosylikonstaapeli Henri Baldaufin mukaan työkoneita varastetaan urakkapaikoilta aina silloin tällöin.

– Suomessa on hyvät rekisteröintivaatimukset ja -määräykset. Myös urakoitsijat tavallisesti tuntevat toisensa. Aikaisemmissa tapauksissa varastettuja kuormaajia on löytynyt, kun ne ovat olleet käytössä toisilla työmailla, Baldauf sanoo.

Rakennuspiirit ovat kuitenkin pienet, joten pyöräkuormaajan muuttaminen rahaksi on vaikeaa.

– Jos varastettua konetta ei ole rekisteröity, niin sen käyttäminen toisaalla on hieman helpompaa, mutta jos rekisteröidyn kuormaajan haluaa vaihtaa rahaksi, niin se tavallisesti pyritään viemään joko kokonaisena tai osissa Suomen rajojen ulkopuolelle, Baldauf selventää.