Suomalaisturistit Kreikasta: Lomakohteissa ei huolen häivää – Ateenassa huoli kiristää tunnelmaa

Lomakohteissa olevien suomalaisten mukaan Kreikan kriisi ei näy millään lailla. – Kreikkalaiset olivat iloisia, palveluintoisia, reippaita, eräs matkailija kommentoi.

Kotimaa
Pariskunta hiekkarannalla aurinkotuoleissa.
Orestis Panagiotou / EPA

Kreikassa lomailevat suomalaisturistit eivät ole huomanneet kriisin vaikuttavan lomakohteiden arkeen millään tavalla. Pargassa manner-Kreikassa tai Rodoksen, Paroksen tai Kreetan saarilla lomailleet suomalaiset eivät koe epäselvän tilanteen heijastuvan lomailuun millään lailla.

Paroksella lomaillut Tapio sanoo ihmisten olevan kyllästyneitä, kun samaa asiaa on väännetty jo viisi vuotta.

Kreetalla olleen lomalaisen mukaan väkeä on ja porukka on iloista. Kriisin näkee vain kansainvälisissä uutisotsikoissa. Agios Nikolaoksessa lomaileva Vesa jopa kommentoi Kreetalla menevän paremmin kuin koskaan.

Pargassa matkustaneen Ismon mukaan kaikki oli täysin normaalia.

– Kaikki minua palvelleet kreikkalaiset olivat iloisia, palveluintoisia, reippaita. Turisteja näytti olevan runsaasti. Ei minkäänlaisia merkkejä jostakin kriisistä. Ateriat ja juomat olivat halpoja. Kuitteja maksuista ei tosin annettu kaikista paikoista.

Kreetalla lomaillut KN toi kuitenkin esiin huolen tavallisten kreikkalaisten kohtalosta:

– Olimme kuluvan viikon Kreetalla. Talouskriisi ei näkynyt missään. Automaateille ei ollut jonoa ainakaan vielä torstaina. Käteisnostossa ei ongelmia. Ihmiset olivat ystävällisiä ja rentoja. Joka paikassa saimme kuitinkin. Eniten huolettaa tavallisten kreikkalaisten selviytyminen, jos kriisi todella iskee päälle.

Ateenassa kriisi sen sijaan näkyy. Ylen kuvaajaan käytiin lauantaina käsiksi, kun hän oli toimittaja Dan Ekholmin kanssa kuvaamassa pankkiautomaattijonoja. Ylen toimittaja Sara Saure kommentoi sunnuntaina, että pankkiautomaattien lisäksi Ateenassa jonotetaan myös muun muassa huoltamoilla. Ihmiset pelkäävät bensiinin loppumista. Ruokakaupoissa on puolestaan hamstrattu kuivamuonaa, Saure kertoi.

Myös Ateenassa oleva Anders kommentoi Ylelle ihmisten olevan hämillään ja automaateille olevan pitkiä jonoja. Andersin mukaan jotkut ihmiset ovat jopa päällekäyviä.

Ateenan itäpuolella Evian saarella lomaileva Jussi kertoo monien paikallisten olevan jo huolissaan.

– Kahviloissa ja ravintoloissa vain yksi keskusteluteema - Kreikan mahdollinen ero eurosta. Televisiossa sama teema aamusta iltaan. Itsekin varaudumme huomiseen ja lähipäiviin. Tunnelma on mielenkiintoinen ja jännittynyt, Jussi kertoo Ylelle.

Oletko Kreikassa? Näkyykö kriisi?

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.