Burundi valmiina vaaleihin opposition boikotista huolimatta

Nykyisen parlamentin johtaja sanoo jättäneensä maan ja kutsuu presidentti Nkurunzizan suunnitelmia järjettömiksi. Parlamenttivaalit järjestetään Burundissa huomenna.

Ulkomaat
Kaksi miestä kantaa pahvilaatikkoa.
Miehet kantoivat äänestysmateriaalia sisältäviä laatikoita lähetettäväksi äänestyspaikoille Bujumburassa 28. kesäkuuta.Marco Longari / AFP

Burundin vaalikomissio on ilmoittanut, että maan parlamenttivaalit järjestetään suunnitellusti maanantaina 29. kesäkuuta väkivaltaisuuksista ja kritiikistä huolimatta. Komission mukaan kaikki on nyt valmista vaaleja varten. Vaaleja on edeltäneet kovat väkivaltaisuudet.

– Kaikki maassa on valmista, vaalikomission johtaja Pierre-Claver Ndayicariye kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan sunnuntaina.

Ndayicariyen mukaan kaikki vaalimateriaali on toimitettu äänestyspaikoille. Vaalihuoneistoja on ympäri Burundia noin 11 000.

Burundissa on ollut rauhatonta huhtikuusta lähtien, kun maan presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Burundin perustuslain mukaan presidentti saa istua vain kaksi perättäistä kautta.

Lauantain vastaisena yönä kolme ihmistä kuoli levottomuuksissa.

Parlamentin johtaja pakeni Brysseliin

Burundin parlamentin johtaja Pie Ntavyohanyuma on kritisoinut presidentti Nkurunzizaa ja kutsunut presidentin ehdolle asettumista laittomaksi. Ntavyohanyuma sanoi pelkäävänsä Burundissa henkensä puolesta.

Parlamentin johtaja lähetti Brysselistä – jonne hän on ilmoittanut jäävänsä vaalien yli – terveisiä presidentille.

– Vaalien aattona haluaisin sanoa hänelle [Nkurunzizalle], että hänen haluamansa paikka on laiton. Haluaisin sanoa hänelle, että vaalien järjestäminen pakolla on järjetöntä.

Burundista on paennut myös muita johtavia politiikkoja. Maan toinen varapresidentti Gervais Rufyikiri kertoi tällä viikolla jättäneensä Burundin tulleensa uhatuksi. Rufyikiri on arvostellut Nkurunzizan pyrkimistä kolmannelle kaudelle.

Oppositio boikotoi

Burundin oppositio ilmoitti perjantaina boikotoivansa sekä parlamenttivaaleja että heinäkuun 15. päivä pidettäviä presidenttivaaleja.

– Koko oppositio on yksimielisesti päättänyt boikotoida vaaleja, yksi opposition johtajista, Charles Nditije sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös kansainvälinen yhteisö on kritisoinut vaalien järjestämistä kovin sanoin. Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-Moon vaati opposition boikotti-ilmoituksen jälkeen, että vaaleja lykätään.

Afrikan unioni puolestaan on ilmoittanut, ettei järjestö aio toimia Burundin vaaleissa tarkkalijana. Unionin mukaan maanantain vaalit eivät täytä vapaiden vaalien ehtoja.