Suomalainen Kreikassa: Osa suhtautuu tähän kuin teatteriin

Jussi Pokkinen päätyi Kreikkaan mielenkiintoiseen aikaan. Kreikan näkökulmasta on huono hetki, mutta jännä katsoa, mitä tapahtuu, Pokkinen sanoo.

Ulkomaat
Yönäytös vanhassa ulkoilmateatterissa.
Herodion teatteri Akropolis-kukkulan laella.Haris Akriviadis / EPA

Evian saarella noin sadan kilometrin päässä Ateenasta lomaileva Jussi Pokkinen kuvailee kreikkalaisten tuntoja hermostuneiksi. Monet nostavat käteistä pankkitileiltään ja ostavat varmuuden vuoksi elintarvikkeita useamman päivän varalle. Toiset taas ovat jatkaneet elämäänsä kuten aina ennenkin.

– Täällä on kahdenlaista asennetta. Osa suhtautuu tähän kuin teatteriin ja sitä ihmetellään, mutta kauppias tuossa tokaisi, että ihmiset ovat tulleet hulluiksi yrittäessään nostaa rahojaan pois pankeista, joten kyllä osa on hyvinkin huolissaan. Kaupoissa ja ravintoloissa sen vaistoaa, kun televisiot ovat auki ja ihmiset keskustelevat kovaan ääneen. Ei voi sanoa, että olisi hysteriaa, mutta sellaista hermostuneisuutta on kyllä, Pokkinen luonnehtii.

Rahan nostamisen lisäksi monet Evian saarella asuvat kreikkalaiset ovat ryhtyneet haalimaan elintarvikkeita varastoon.

– Luimme aamulla uutisia ja huomenna mahdollisesti pankit ovat kiinni ja kaupoistakaan ei ole ihan varmuutta. Siksi jonot pankkiautomaateilla ja kaupoissa ovat pitkiä. Ihmiset näyttävät ostavan peruselintarvikkeita kuten leipää, juustoa ja sen semmoista, Pokkinen sanoo.

Myös Jussi Pokkinen on hankkinut ruokaa varmuuden vuoksi. Loman lopettaminen kesken ei kuitenkaan tule kysymykseen.

– Olemme täällä vielä reilun viikon, emmekä ole aikeissa muuttaa suunnitelmiamme. Kävimme kaupassa ostamassa riittävästi ruokaa jääkaappiin, että sillä pärjää jos jotain tapahtuu. Mielenkiintoista, se täytyy sanoa. Kreikan kannalta huono hetki, mutta jännä katsoa, mitä tapahtuu. Siinä mielessä päädyimme tänne oikeaan aikaan, Pokkinen toteaa.