1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Meri-Lapin matkailuun halutaan älyä

Matkapuhelimen NFC-tunnistetta voitaisiin hyödyntää matkailussa muun muassa lippujen maksamisessa tai tapahtumatiedon tarjoamisessa. Tärkeintä on, että matkailutuote olisi helppo löytää ja ostaa.

matkailu
Tornion Nordbergin möljällä kelluu rantaravintolana toimiva Marjuk-laiva.
Juha Peltoperä / Yle

Meri-Lapin matkailussa kehitetään uusia, nykyajan tekniikkaa hyödyntäviä tapoja palveluiden parempaan saavutettavuuteen.

Meri-Lapin kehittämiskeskuksen projektipäällikkö Jenni Iisakka kertoo, että esimerkiksi älypuhelimen kautta saatavat palvelut hyödyttävät matkailijoiden lisäksi myös alueen asukkaita.

Esimerkkinä hän mainitsee Tornion Rajalla-kauppakeskukseen laitettavat NFC-tunnisteet, jotka voi lukea puhelimella.

– Niissä voi tulla tietoa vaikka Kemissä esiintyvästä bändistä. Samalla tulee linkki, josta voi ostaa pääsylipun ja toisesta linkistä bussilipun. Tehdään helpoksi ostaminen ja saavutettavaksi kohde, joka on toisella puolella Meri-Lappia, Iisakka kuvailee.

Tuotteistamista, tuotteistamista tarvitaan

Alueen matkailuun halutaan myös nykyistä useamman alan yrittäjiä mukaan. Esimerkiksi hyvinvointialan yrittäjien ja lähiruokatuottajien toivotaan laajentavan liiketoimintaansa matkailun puolelle.

Tehdään helpoksi ostaminen ja saavutettavaksi kohde, joka on toisella puolella Meri-Lappia.

Jenni Iisakka

Tavoitteena on saada luotua aikaisempaa kattavampia tuotepaketteja alueelle saapuville matkailijoille

– Voitaisiin esimerkiksi järjestää risteily Kemistä Tornioon, ja tarjota siellä wellness-palveluita, vaikkapa hierontaa, Iisakka kuvailee.

Iisakka arvelee, että uusien yrittäjien mukaan saamisessa riittää tekemistä, mutta tulijoita hän uskoo kuitenkin löytyvän.

– Uskon, että kukaan ei vastusta sitä, että saisi lisää asiakkaita. Nyt vain aletaan tehdä jalkatyötä, että heitä saadaan mukaan, Iisakka sanoo.

Lue seuraavaksi